Една от големите исторически находки през втората половина на ХХ-ти

...
Една от големите исторически находки през втората половина на ХХ-ти
Коментари Харесай

Ръкописът „Войните“ – древно предсказание за края на света

Една от огромните исторически находки през втората половина на ХХ-ти век са ръкописите на есеите. Те са антична еврейска религиозна общественост, унищожена от римляните през I в.

Първите свитъци са открити инцидентно в пустинята Вади Кумран през 1947г. от две овчарчета. Впрочем, има хора, които се съмняват в тази „ случайност “ и считат, че някой е „ оказал помощ “ на момчетата. С каква цел? Може би, тъй като някои от ръкописите съдържат скъпа историческа информация. Те преглеждат такива въпроси, като схващанията на есеите за „ битката сред положителното и злото “, „ края на света “ и други сходни философско-религиозни проблеми, които хвърлят светлина върху духовната атмосфера измежду еврейското общество по това време.

Ръкописи от Кумран

Именно на тези комплицирани въпроси е отдаден и свитъкът „ Войните “. Той е неповторим по своя темперамент. Днес някои откриватели даже са склонни да го преглеждат, не като ревю на събития от далечното минало, а като прогнозиране за „ края на света “ в наши дни.

Всъщност, знаем, че „ краят на света “ е плануван неведнъж по разнообразни способи. Сега някои дефинират годината 2045, а други – 2060г. Общо взето, феновете на тайните теории към този момент сами не знаят кому да имат вяра.

В свитъка „ Войни “, в случай че се пояснява безусловно, се предсказва обединяването на всички еврейски племена в Израел. Резултат от това ще бъде избавление от вражеското (по това време – римското) робство и настъпване на „ царството Божие “. Но, за разлика от други еврейски източници, които отреждат пасивна роля на народа, свитъкът „ Войните “ приканва към интензивно присъединяване в идващите борби със злото. При това се разказва в детайли проектът на войната, тактическите дейности и стратегическите задания. Проблемът е, че липсват периоди за началото на тези събития. Това дава опция ръкописът да се пояснява като роман за минали времена, само че също може да се схване и като наставления за бъдещето.

Основните врагове на „ силите на светлината “ са така наречен „ китии “. Под тях може да се схващат народите в земите на Западна Европа. В други древен пророчества, „ китии “ биват наричани римляните. Техни съдружници са и племена от Месопотамия. А както знаем, в наши дни точно там, в Близкия изток, е съсредоточена голяма отрицателна сила. Достатъчно е да се спомене единствено сегашната война в Сирия… Подобна била обстановката и преди 2000 години. Международната обстановка в района била извънредно напрегната. Това било предизвикано още веднъж от „ силите на злото “, против които, съгласно свитъка „ Войните “, се борели „ силите на светлината “. (Както виждаме, създателите на художествени творби „ крадат “ с цялостни шепи от въображението на античните хора – да си спомним единствено „ тъмната страна на Силата “ от кино лентата „ Междузвездни войни “).

Според текста на античния ръкопис, преди „ края на света “ би трябвало да се състоят 7 борби. Авторът твърди, че 6 от тях към този момент са се случили. Остава последното стълкновение, след което на Земята би трябвало да се появи Месията (Спасителят). Напълно е допустимо тук да се подразбира Второто пришествие на Исус Христос.

От друга страна, по времето на написване на свитъка, сред римляните и жителите на Юдея назрявал спор. Може да се одобри, че ръкописът споделя тъкмо за тези далечни времена. Стигнало се до въстание на евреите против римляните. Йерусалим бил високомерен и опустошен през 71г. от римските легиони, а сектата на есеите – унищожена в развихрените конфликти, разказани от еврейския историк Йосиф Флавий в фамозната му книга „ Юдейската война “.

От есеите останали единствено загадъчните ръкописи. А „ силите на светлината “ до ден-днешен не престават да се борят със „ силите на злото “. Може би казусът е в това, че „ злото “ за едни хора, е „ положително “ за други и назад. Тяхната битка ще продължава, до момента в който има човечество, тъй като хората са разнообразни и ще си останат разнообразни. Тази позиция също би трябвало да се има поради, когато четем античните пророчества.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР