Една от често срещаните фрази в лексиката на българския работник

...
Една от често срещаните фрази в лексиката на българския работник
Коментари Харесай

Водещи компании в Белгия залагат на мултитаскингът като философия

Една от постоянно срещаните изречения в лексиката на българския служащ е „ Това не ми е работата “ или „ Това нещо не ми влиза в трудовата характерност “. От своя страна този модел на държание основава в работодателите големия проблем, че в случай че някой се разболее тъй като на другия не му е работа и зейва пробойна в работния развой.

За разлика от България, множеството огромни компании в Белгия като Lidl, Ikea, Scania и мултинационалната логистична компания H.Essers, ползват тъкмо противоположната философия. А точно – всеки неин чиновник би трябвало да познава в елементи работата на прилежащото звено/отдел, тъй че във всеки един миг когато се наложи различен човек да поеме щафетата. Впрочем философия, която се ползва и в работния развой на БГНЕС.

В България чиновници, които извършват няколко длъжности в разговорната лексика им се лепва щемпел „ пенкилер “. В сърцето на Европа обаче същите хора се ценят и от самите компании се квалифицират през целия трудов живот.

Философията на мултитаскинг е застъпена още от фирмената академия. Тук да направя една вметка, че множеството от тези визирани от мен компании имат свои академии. Т.е. евентуални чиновници, без значение от техния професионален опит и стаж, минават на вътрешнофирмено образование и атест по обособените посоки на компанията.

Независимо дали имат професионален лиценз или не – атестът от академията е с приоритет пред както се споделя професионалната диплома. Един образец, на който станах очевидец. Постъпва на работа в компанията, за която работя (освен журналистическата си мисия) нов чиновник с близо 40 години стаж като мотокарист със съответния професионален лиценз. На вътрешния изпит обаче „ остарялото куче “ не съумява да покрие нужните секторни условия и по този начин и не получава мечтаната работа.

Същевременно в същата тази академия, в продължение на 3 месеца, новопостъпилите минават през теоретично и практическо образование и изпити за всеки един отдел на компанията. Независимо дали става дума за чиновник, който по през целия ден бръмчи с електрическа количка и събира поръчки или административен чиновник в счетоводния отдел. И двамата минават през едно решето и оценяване.

Така че след трите месеца на образование чиновникът, в случай че се наложи може да си вземе машина, да си свърши работата. Това не значи безчинство или ненужно проявена смелост, а е разследване на образованието и доказателство, че лицето по никакъв метод не заплашва сигурността на близките.

Наблюденията ми демонстрират, че една такава политика на мултитаскинг развива експерти, които след това са конкурентноспособни и в други браншове при вероятно редуциране или овакантяване.

Причината да развиват сходна политика в тези компании е и да не раздуват ненужно щатовете. В множеството случаи един отдел се състои не повече от десетина души, в това число тийм водач на промяна със своите двама асистенти.

Питал съм няколко управнически фрагменти дали става въпрос до финансова полза или пък липсва бюджет за повече фрагменти. Отговорът е, че не опира до финансите.

От една страна всеки отдел разполага с конкурентоспособни фрагменти, които могат във всеки един миг да заместят сътрудник или в претрупан развой да го поддържат. От друга страна – дребните отдели принуждават началниците и те равностойно да се включат в работния развой и по никакъв метод да не си мислят, че работните им отговорности се изчерпват единствено с циркулиране и ръце в джобовете.

Попитах какво им пречи да усилят броя на оперативния личен състав: отговорът - повече хора се разглезват, правят по-малко работа и индустриалният развой изостава за сметка на приказките.

И още един аспект, който разкрива мултитаскингът. Прилагането му задължава работодателите на всеки три или пет месеца да атестират чиновниците. За тази цел има непрекъснати наблюдаващи (професионални треньори), които по през целия ден наблюдават за качеството на изпълняваната работа. В края на годината се изготвя цялостна оценка на наблюдението и писмено се отразява във фирменото досие на служителя. Не е изключено при отрицателна оценка да се сезира HR отдела и служителят да бъде със преустановен контракт поради положени ниски критерии за качество.

Същите треньори през избран интервал изпращат един или различен чиновник на от време на време образование и по този метод се поддържа високият професионален стандарт. Или както е по известно образование през целия живот. /БГНЕС

-------

Специално за БГНЕС от Белгия: Апостол Апостолов.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР