Една нощ можем да дойдем внезапно: тези думи на турския

...
Една нощ можем да дойдем внезапно: тези думи на турския
Коментари Харесай

Бомбата в Истанбул съживи най-мрачните спомени на турците


" Една нощ можем да дойдем ненадейно ": тези думи на турския президент Ердоган се поясняват като знак за подготвяна от Анкара военна интервенция в Северна Сирия. Ами в случай че бомбата в Истанбул е опрощение за такава интервенция?

Турски флагове на " Истиклял " ден след бомбения атентат в Истанбул

От години Турция не беше разтърсвана по този начин, както в неделя. - оживената комерсиална улица в сърцето на Истанбул. Най-малко шестима души починаха, а други 81 бяха ранени.

Експлозията съживи мрачни спомени на турците от близкото минало: при починаха общо 862 души. Всичко това стана в разгара на два парламентарни вота и един опит за боен прелом. Тогавашните социологически изследвания демонстрираха, че ръководещата " Партия на справедливостта и развиването " (ПСР) на е съумяла да употребява обстановката в своя изгода и си е върнала болшинството, изгубено от нея малко преди този момент. Фактът, че в този момент има нов атентат - към 7 месеца преди идващите избори - още веднъж подхранва спекулациите.
Редакцията предлага
В понеделник на " Истиклял " бяха окачени стотици турски флагове, символизиращи единството против терора. Но турското общество е надълбоко разграничено. На изборите на 18 юни 2023 година Ердоган може да се окаже на косъм от успеха. Проучване на турския институт за проучване на публичното мнение Yöneylem сочи, че 58% от интервюираните " несъмнено " няма да гласоподават за него.

Предупреждение за изборната нощ

Но не само самата офанзива, а и методът, по който тя беше осъществена, разтревожи хората. Турският медиен регулатор спря новините още в неделя следобяд. Обяснението беше, че се цели избягването на страха и суматохата. След това турските малките екрани прекъснаха отразяването на детонацията, а Facebook, Инстаграм и Туитър функционираха единствено лимитирано.

Пред Дъждовни води специалисти предизвестиха за сходен сюжет в изборната нощ след към 7 месеца. " В нощта на изборите достъпът до всички канали на обществените медии може да бъде стеснен, според инструкциите на изборната комисия. Интернет в цяла Турция може даже да бъде неразрешен ", предизвестява Фарук Чайър, юрист и представител на Асоциацията за различни осведомителни технологии. Не съществува закон, който недвусмислено може да предотврати това, уточни още той.

Консултантът по връзки Мехмет Шафак Сари също се притеснява от съществени последствия: " Ако ограничите обществените мрежи, от които хората имат потребност за задачите на връзката и информацията, вие в действителност тласкате хората към необикновен боязън и суматоха ", разяснява Сари. Той също предвижда, че нещо сходно може да се случи и в нощта на изборите: " Представете си шест-седемчасовата суматоха, която преживяхме, само че в изборната нощ. "

Турция упреква ПКК

Междувременно, а фотоси от ареста ѝ бяха публикувани включително в обществените медии. Твърди се още, че има над 40 задържани за съучастничество. Предполага се, че обвинената е влезнала незаконно в от сирийския град Африн и е работила от името на кюрдските милиции YPG, които управляват региони в Северна Сирия. Твърди се още, че дамата е признала, че е била обучавана от ПКК. Самата ПКК отхвърли да има нещо общо с атентата.

" Не одобряваме американските съболезнования ": турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу

Турция счита YPG за сирийския клон на ПКК - Кюрдската работническа партия, която е приета за терористична организация от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу още веднъж упрекна Вашингтон, че поддържа " терористични организации ": " Отхвърляме съболезнованията на американското посолство ", съобщи Сойлу. Турция от дълго време е недоволна, че Вашингтон работи с кюрдските милиции в Сирия в битката си против така наречен.

В Турция се разисква и опцията атентатът да послужи като опрощение за към този момент оповестената турска военна интервенция в Сирия. Преди няколко месеца президентът Ердоган неколкократно предизвести, че Анкара може " да пристигна ненадейно една нощ ". Атаката от 13 ноември може да има и стопански последствия, в случай че изплашените туристи се оттеглен, както се случи преди години. Според формалните данни е над 85 %, а Независимата група за проучване на инфлацията (ENAG), твърди, че тя надвишава 185 %.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР