Една необикновена изложба на терапевта художник Юлия Банкова може да

...
Една необикновена изложба на терапевта художник Юлия Банкова може да
Коментари Харесай

Внучката на Шмиргела с благотворителна изложба в ателието му - slava.bg

Една невероятна галерия на терапевта художник Юлия Банкова може да се види в емблематичното ателие „ Николай Шмиргела” на ул. „ Ген. Паренсов “ №30 на 20, 21 и 22 ноември. Мястото и изложбата не са инцидентни. Юлия е внучка на именития ваятел Шмиргела.

Юлия е трансформирала ателието на дядо си в неизмеримо лечебно арт пространство, в което работи с деца и възрастни, като съчетава разнообразни способи, сред които гещалт-терапия и експресивна арт терапия. Рисува с пръсти, без да е професионален художник, може би по-скоро като необикновен израз на родовата памет и завещание. В изложбата ще показа 26 картини 90 х 90 см, както и по-малки формати.

Картините са придружени от слова, които тя назовава „ ключове към фините равнища на човешката същина “. Юлия е създател на книгите „ Многоточия “ и „ Откровения “. В ателието по време на събитието ще се продава благотворително и книгата „ Когато картините плачат “, която съдържа текстове от дребните видеа, които Банкова излъчва по време на карантината.

Изложбата може да бъде прегледана, а картините закупувани на място през днешния ден от 16.00 до 20.00 ч., в събота и в неделя от 11.00 до 17.00 ч. при съблюдаване на всички противоепидемични условия.

С актуалната си благотворителна галерия Юлия поддържа идеята на фондация „ Светът на Мария “ за хората с интелектуални усложнения да имат опция да се усещат пълноценни и потребни.

Каква е историята на заглавието на изложбата „ Когато картините плачат “? Юлия споделя, че по време на карантината не е серпантина да поддържа пациентите си, тъй като тогава, както и в този момент, е изключително неотложно да се приказва. Не стопира и да рисува. Но…картините заплакват.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР