Една любов на Суан (превод: Росица Ташева, 272 стр., цена:

...
Една любов на Суан (превод: Росица Ташева, 272 стр., цена:
Коментари Харесай

Една любов на Суан от Марсел Пруст в нов превод

" Една обич на Суан " (превод: Росица Ташева, 272 стр., цена: 20 лева.) е единствената част от многотомника, която съставлява и независимо произведение, отдадено на любовната пристрастеност на един естет към една „ кокотка “. Това е роман за любовта, за ревността, за подозрението и доверието в техните най-тънки отсенки, предадени с неизмеримо психическо предусещане. Няма в международната литература по-изчерпателен, по-задълбочен и по-въздействащ живописен разбор на любовната обсебеност. Особеното обаяние на прозата на Пруст се дължи и на неподражаемия му жанр – дългите изречения с по няколко вметнати фрази, усложнени, от време на време сложни за четене, само че постоянно премислени, стройни, хармонични като музикалния фрагмент от една соната, на който Пруст посвещава въодушевени редове.
Марсел Пруст е един от най-значимите представители на модернизма в литературата, радикално трансформирал международния книжовен климат при започване на XX век. Името му се свързва на първо място с повествователния жанр „ поток на съзнанието “ и с монументалния седемтомен разказ „ По следите на изгубеното време “. На пръв взор романът наблюдава живота в обществото на аристокрацията и на богатата буржоазия, предавайки събитията, възприятията и настроенията на повествователя. При по-добро вглеждане читателят открива по-скоро размишления за нравите, за времето и за клопките на паметта. Повлечен от течението на спомените и уроците на предишното, героят като че ли чака те да го приближат до истината за смисъла на живота.
След като два мегаломански плана за екранизация на „ По следите на изгубеното време “ се провалят, Фолкер Шльондорф поема предизвикването да режисира „ Една обич на Суан” по сюжет на Питър Брук и Жан-Клод Кариер. Филмът излиза през 1984 година, основните функции се извършват от Джеръми Айрънс, Орнела Мути и Ален Делон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР