Една любов на Суан излезе в нов превод (на Росица

...
Една любов на Суан излезе в нов превод (на Росица
Коментари Харесай

Една любов на Суан - за силата на спомена за любовта

" Една обич на Суан " излезе в нов превод (на Росица Ташева) от издателство " Колибри ".
" Една обич на Суан " е единствената част от многотомника, която съставлява и независимо произведение, отдадено на любовната пристрастеност на един естет към една " кокотка ".
Определяно като едно от най-нетипичните творби на Пруст, " Една обич на Суан " разкрива пристрастеността на писателя към думите. Той ни залива с тях, само че единствено най-отбраните, точните, с цел да достави цялостно естетическо наслаждение на читателя. Терзанията на Суан, свързани с неговата обичана Одет Пруст ни предава неуморно описателно и чувствено.
" Може би тя му споделяше, че любовта е нежна, само че какво от това, неговата беше толкоз мощна! Той си играеше с тъгата, която се разливаше от нея, тя го обгръщаше, само че като ласка и придаваше още по-голяма дълбочина и още по-голяма наслада на чувството му за благополучие. "
" Една обич за Суан " е за паметта за влюбването и първите мемоари, свързани с него. Героят на Пруст извиква от паметта си най-деликатни елементи, които му оказват помощ да изживее отминали моменти и да им се любува, макар болката, която предизвикват.
" Възхищаваше се от ужасяващата дарба на паметта си да възпроизвежда предишното. Единствено с отслабването на тази дарба, чиято работливост щеше да намалее с възрастта, можеше да се чака облекчаване на болката. "
Най-малкият подробност разбужда букет от мемоари, преминаващи в асоциации, които единствено майсторството на Пруст може да пресъздаде с неповторимото великолепие на думите, свързани в красива огърлица от изразни средства.
Марсел Пруст е един от най-значимите представители на модернизма в литературата, радикално трансформирал международния книжовен климат при започване на XX век. Името му се свързва на първо място с повествователния жанр " поток на съзнанието " и с монументалния седемтомен разказ " По следите на изгубеното време ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР