Една голяма регионална война става все по-вероятна, твърди руски военен

...
Една голяма регионална война става все по-вероятна, твърди руски военен
Коментари Харесай

Тази война става все по-вероятна: какво се знае за руските войски по границата с Украйна


" Една огромна районна война става все по-вероятна ", твърди съветски боен наблюдаващ. Според него рискът от огромен конфликт сред Русия и Украйна въобще не е липсващ. Какво става с съветските войски по границата с Украйна?

и провокираха безпокойствие в Киев и в западните столици? Наистина ли се върнаха назад в казармите или Русия единствено се прави, че ги изтегля? Тези въпроси остават открити, само че картината стартира да се прояснява. Съдейки по някои изявления от Киев, Вашингтон и Брюксел, Русия очевидно не бърза да прибере назад войските си.

Десетки хиляди съветски бойци по границата с Украйна?

По време на срещата си с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън украинският президент Зеленски съобщи, че 75 000 съветски военнослужещи към момента са наоколо до украинската граница. Само ден преди този момент от Съединени американски щати се чу още по-голямо число - 80 000. Подобно изявление направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който съобщи, че част от съветските войски фактически са изтеглени, само че „ десетки хиляди “ към момента са край границата.

В средата на април съветските войски в този район доближиха оптималната си централизация от 2014 година насам. Данните от Киев се колебаеха сред 90 000 и над 100 000 военнослужещи. Струпването на съветски войски по границата с Украйна съответства по време със, където внезапно набъбнаха украинските загуби в стълкновенията с проруските сепаратисти. Това още повече ускори опасенията от огромно военно сблъскване сред Русия и Украйна.

В бойна подготвеност: украински боец
Редакцията предлага
Ситуацията се поуспокои, когато съветският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи, че към 1 май войските ще се завърнат на изходните си позиции. По думите на началника на Генералния щаб на съветската войска Валерий Герасимов, в така наречен инспекция на бойната подготвеност на съветската войска са взели участие над 300 000 военнослужещи. Още през април от Генералния щаб бе обявено, че персоналният състав към този момент се е върнал в поделенията си, а превозването на военната техника ще приключи до 8 май или най-късно до 12 май. Стана обаче ясно, че има и изключения: част от въоръжението на 41-ва войска ще остане край украинската граница до провеждането на руско-беларуското военно обучение „ Запад 2021 “, планувано за септември. За какво тъкмо въоръжение става дума - това не е ясно.

Московският боен наблюдаващ Павел Фелгенхауер съобщи пред Дъждовни води, че Русия е изтеглила част от войските си от Крим, само че пък е оставила друга част на север от Украйна. Изявлението на съветските военни за оръжието, оставено поради военното обучение, „ разчита на неосведомеността на хора, които нищо не схващат “, споделя специалистът и изяснява: „ За да изтеглиш войската, само че да оставиш тежката техника, би трябвало да разполагаш с двоен набор от въпросната тежка техника. А това е по опциите само на американците и на никого другиго “. По думите на Фелгенхауер, Русия разполага с дребен ресурс от тежко въоръжение само на територията на Южна Осетия.

Има ли още опасност от война сред Русия и Украйна?

Експертът счита, че заплахата от огромна военна борба сред Русия и Украйна въобще дори не е изчезнала: „ Една огромна районна война става с всеки минал ден все по-вероятна “, споделя Фелгенхауер. Според него Русия основава предпоставки за флангова маневра и бързо обграждане на части от украинската войска. По думите на Фелгенхауер, политическата цел на сходна интервенция би могла да бъде следната: основаване на преференциални изходни условия за договарянията на Москва със Запада по отношение на подялбата на сфери на въздействие - нещо като нова Ялта. С оглед на сезона и положението на пътищата специалистът предвижда, че изостряне на военните дейности в Донбас може да има през втората половина на май и през лятото.

Николай Сунгуровский, шеф на военната стратегия на Киевския център за разбори „ Разумков “, също се съмнява, че Русия фактически изтегля войските си от украинската граница. Киевският специалист показва, че съветските сили, съсредоточени по украинската граница, са почти равни на тези, с които разполага Украйна. По-важният аспект в тази ситуация, съгласно Сунгуровский, е опцията на Русия бързо да трансферира аварийни сили за провеждането на маневрена война. В случай на огромно опълчване Русия разполага със съществени благоприятни условия за нанасяне на „ бездънен удар “ в тила на украинските въоръжени сили, изяснява Сунгуровский.

Според него украинската войска е по-добре готова за местна война, в сравнение с за огромно сблъскване с Русия. Но вероятността за сходно сблъскване е " по-скоро дребна " - най-много заради предстоящите следователно тежки наказания от страна на Запада, счита Сунгуровский.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР