„Една година по-късно от представения ни анализ на изпълнението на

...
„Една година по-късно от представения ни анализ на изпълнението на
Коментари Харесай

Диана Тонова: Строящите се 12 ясли и детски градини няма да бъдат завършени в срок

„ Една година по-късно от показания ни разбор на осъществяването на строителството излиза наяве, че наклонността продължава. Предвидените за довеждане докрай през тази година 12 обекта явно няма да бъдат изпълнени в период. На съвещанието на Комисията по стопанска система господин Ангел Джоргов уклончиво загатна, че има известно закъснение “, изясни тя.

Тонова добави, че към днешна дата за пет от обектите не е подписан още Акт пример 15, а за два – в „ Павлово “ и „ Панчарево “, се предлага да бъдат включени в програмата с пусков период 2022 година

„ Забавят се и останалите към този момент прословути от 4 години детски градини в „ Кръстова вада “ и „ Овча купел “, а други обекти, планувани за преустрояване и реорганизация, са на стадий недодялан градеж “, сподели общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “.

По думите на Тонова плануваните за създаване през 2022 година пет здания за ясни все още са на стадий капиталово планиране. „ При това състояние пусковият период няма да бъде изпълнен. Провал ще претърпи и програмата в частта за отчуждаване през 2021 година, като от седемте обекта едвам четири са на стадий изследване на собствеността. Тук изненада няма, защото в бюджета за годината са планувани едвам 8 млн. лв. за отчуждаване “, изясни Тонова.

Тя добави, че от 22-та обекта, планувани за довеждане докрай през идната година, единствено за четири има издадена виза за планиране, а огромна част са на стадий изменение на Подробен устройствен план или кадастрална карта, а за някой даже не са завършили отчуждителните процедури.

„ На този декор на несъблюдение, даже и при сериозната помощ на страната, се предлага актуализация с нови 17 обекта на проекта за строителство за 2022 година, множеството от които са на стадий предпроучване “, съобщи Тонова.

„ От „ Българска социалистическа партия за България “ ще подкрепим този отчет, защото нашата позиция през годините е била, че само строителство на обекти може да реши казуса с дефицита тук-там в детските заведения в София. Но настояваме на всеки три месеца да се реализира мониторинг по реализирането на програмата, с цел да имаме действителна визия с какви темпове се развива строителството на детски градини и ясли “, безапелационна бе Диана Тонова.

„ Изграждането на детска ясла в сутеренен етаж на бъдеще постройка може да бъде единствено краткотрайна мярка, а не решение на казуса с неналичието тук-там в детски градини и ясли в столицата “, съобщи от своя страна общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “ Николай Николов по отношение на опцията да построи сходно детско заведение в новострояща се постройка на територията на регион „ Овча купел “.

По думите му за основаването на детски заведения са нужни избрани условия. В тази връзка Николов попита планувано ли е построяването на кухня в бъдещето детско заведение, има ли е пространство за игра на открито, както и планувани ли са средства за шумоизолация. „ Говорим за дребни деца, които крещят, викат, плачат, играят си шумно. Кой пази тишина в тази ситуация? Децата на съседите или съседите на децата? “, попита той.

Решението на този проблем съгласно Николов е в Бюджет 2022 година на Столична община, където перото за отчуждаване на терени би трябвало да бъде доста увеличено. „ Трябва да се усилят и средствата за основаване на нови детски заведения и да се извършват заложените такива цели в бюджета “, безапелационен бе Николай Николов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР