Една година от създаването на Центъра за инвазивна кардиология отбелязаха

...
Една година от създаването на Центъра за инвазивна кардиология отбелязаха
Коментари Харесай

Кардиолозите в Смолян с натоварване на топ болница

Една година от основаването на Центъра за инвазивна кардиология означиха тържествено в болничното заведение в Смолян. Центърът бе основан с целева дотация от 1 183 460 лева от Министерството на здравеопазването.

" За година през Центъра са минали 1415 пациенти, което удостоверява потребността от него. 144 от тях са били с изострен инфаркт на миокарда и са имали потребност от незабавна намеса. Най-младият пациент е жена с изострен инфаркт на 29 години, а най-възрастният пациент е на 98 години. Има доста незабавни положения, които постановат инвазивно лекуване в първите часове. Преди пациентите пътуваха за Пловдив и се губеше така наречен " Златен час ". Сега в болничното заведение има 24 часа в денонощието разполагаем инвазивен кардиолог и могат да се правят процедури когато и да е. Така, че смятам, че има огромна изгода от този център и той е добър образец по какъв начин една инвестиция може да се усъвършенства опазването на здравето в региона. Искам да благодаря на всички, които са ни помагали в това начинание. Това беше един комплициран и дълъг развой, на най-после приключи сполучливо ", сподели на брифинг изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Марин Даракчиев.

Началник на Кардиологичното поделение е доктор Нина Шехова. В центъра работят два екипа – на доктор Николай Илиев и на доктор Окан Алиман. Специалистите са напълно на щат в смолянската болница. Д-р Илиев е работил в „ Сити Клиник “, „ Токуда “, „ Св. Екатерина “ и Военна болница. Д-р Алиман е работил в „ Св. Каридат “, и е доцент-преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Гости на тържеството бяха ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание доктор Даниела Дариткова, кметът на Смолян Николай Мелемов, заместител кмета Марин Захариев, заместител регионалните шефове Андриян Петров и Владимир Гърбелов и други

" Искам да благодаря на всички държавни структури, на регионалната администрация, персонално на доктор Дариткова, по тази причина че одобриха нашето предпочитание да се направи подобен център. Години наред транспортирахме болните до Пловдив, а тези, които оставаха тук единствено консервативно можехме да лекуваме, доста пациенти се инвалидизираха, поради губенето на " златния час " ", сподели доктор Шехова. Тя уточни, че с помощта на центъра два пъти е намаляла смъртността в отделението. През 2017 година е била 1.47, а за полугодието на тази година е едвам 0.4%.

Кардиолозите обявиха, че е извънредно значимо да се знае от хората в района и от туристите, които го посещават, че могат да получават такава животоспасяваща помощ в болничното заведение в Смолян, защото патологията, която лекуват, не се отличава в народен и международен мащаб. Центъра има потребност от надграждаща инсталация и още експерти, с цел да се трансформира в интернационално конкурентен, съобщи доктор Алиман. " За нас е доста значимо да развием лекуването на периферните съдови болести и съответно на мозъчно-съдовите и се надявам в най-скоро време да допълним напълно сложно обслужването на сърдечно-съдовите болести. В България лаборатория, която има над 1000 пациента се води за доста съществено работеща, а ние покрай максимума ", сподели доктор Илиев. Той уточни, че към този момент има пациенти от София и Пловдив, както и туристи, които идват особено да се лекуват при тях.

" Смолян изрично е за образец измежду останалите регионални лечебни заведения. Поставени в едни и същи условия лечебните заведения демонстрират разнообразни резултати. На единия край са отрицателните образци на Ловеч и Враца, а ние сме в позитивните образци на регионалните лечебни заведения.
Важното е, че това е идея за всички нас тук, тъй като осъзнаваме, че сме една от дребното области, в което няма конкурентно частно лечебно заведение и регионалната болница е стожера за своевременна качествена незабавна здравна помощ на високо модерно равнище, както за района по този начин и за туристите в Пампорово и региона ", сподели доктор Дариткова.

Сред незабравимите си случаи от последната година кардиолозите загатнаха баба, набодена от крава. Жената била с голям кръвоизлив в таза, който сполучливо е спрян и дамата е избавена.

Техни пациенти означиха, че за разлика от други лечебни заведения кардиолозите в Смолян не отхвърлят инвервенция поради възраст. " В добре развитите страни се обръща доста внимание и на доста възрастните хора, апела ни с сътрудниците е, че особено за сърдечно-съдовите болести възраст няма, и на 100 години пациентите могат да получат извънредно бърза и неувреждаща светкавична кардиология, спасяваща живот ", сподели доктор Илиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР