Една четвърт от фирмите у нас не могат да покриват

...
Една четвърт от фирмите у нас не могат да покриват
Коментари Харесай

Междуфирмените задължнения са два пъти БВП на страната

Една четвърт от компаниите у нас не могат да покриват отговорностите си, което забавя всички техни заплащания, в това число разноски за заплати и вложения. Това демонстрира изследване на една от огромните компании за събиране на задължения у нас, оповестено през тази седмица, осведоми Българска национална телевизия.

Според работодателските организации общата сума на междуфирмения дълг към този момент надвишава два пъти брутния вътрешен артикул на страната.

Проучване на една от огромните компании за събиране на задължения у нас демонстрира, че просрочената междуфирмена задлъжнялост не понижава през последните години.

Просрочената задлъжнялост е като поречен кръг. 22% от компаниите у нас не могат да се издължават на време, към тях се прибавят и тези, които в никакъв случай не си заплащат. Това понижава облагите на сдруженията в 56% от случаите. 42 на 100 от компаниите обаче прибягват към потреблението на колекторски компании. Резултатът са събрани пари, които още веднъж се връщат като кеш в касите на сдруженията.

Според проучването, у нас една четвърт от фирмите се усещат застрашени от банкрут поради просрочена ликвидност. По този индикатор сме покрай Англия и свърхзадлъжнялото държавно управление на Гърция.

Четири са главните последствия от забавените заплащания - понижени облаги, дефицит на пари, по-високи разноски за лихви и спад на вложенията.

Средният интервал за закъснение на заплащанията в България е 35 дни. Сметките си заплащат 74% от фирмите, а останалите имат проблем с фактурите.

Според бизнес организацията има три ограничения, които могат да подкрепят междуфирмените заплащания. Първо, компаниите би трябвало да изследват доста деликатно своите сътрудници преди да работят с тях, второ би трябвало да се развие пазар на задължения, тъй че компаниите да могат да продадат отговорностите си и трето - разногласията да се вземат решение най-вече арбитражно без присъединяване на съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР