Единственото у нас археологическо училище правят на крепостта Раховец край

...
Единственото у нас археологическо училище правят на крепостта Раховец край
Коментари Харесай

Скелет с номадски гени на 10 000 години откриха археолози на крепостта Раховец

Единственото у нас археологическо учебно заведение вършат на крепостта Раховец край Горна Оряховица

Първото у нас археологическо учебно заведение замислят като атракция на крепостта Раховец край Горна Оряховица. " Ще има непрекъсната постройка на обекта, в която да се организират зелени учебни заведения. Крепостта е 20 дка, а до момента е проучена една дребна част. Каква по-добра опция от тази младежите да учат историята на терен. В Южна Европа има единствено един подобен център в Сърбия ", сподели кметът Добромир Добрев.

Община Горна Оряховица ще кандидатства с подготвена идея за преобразяване на крепостта Ряховец в туристически обект. Проектът ще търси финансиране от отворената тази пролет процедура на Оперативна програма „ Региони в напредък ” - „ Развитие на туристически атракции ” по предпочитана ос 6 „ Регионален туризъм ”.

" Програмата е отворена до 2021 година, само че задачата е да сме измежду първите, тъй като ресурсът е стеснен. Първостепенна задача ни е създаване на добра довеждаща инфраструктура и налична среда ", изясни кметът.

Програмата за поощряване на районен туризъм има общ запас от близо 100 милиона лв.. За обекти от национално значение, какъвто е Раховец, ще се финансират планове на стойност до 9,8 млн. лева като 85 % е безвъзмездната финансова помощ от европейската стратегия, а 15 % е националното съфинансиране.

Местната администрация към този момент е разкрила процедура за избор на съветник, който да приготви предпроектни изследвания и да създаде документи, с която ще се кандидатства.

Превръщането на Раховец в туристическа дестинация е обвързвано с много съпътстващи действия. В ход е прекачване на общинските парцели в региона на крепостта на страната, която пък от своя страна ще натовари с ръководството им Общината. Всички те би трябвало да бъдат обединени в един Подробен устройствен план за потребностите на плана. Трябва да се придвижи и процедурата за рекултивация на остарялото бунище наоколо до археологическия обект, което е затворено от една година, само че теренът още не е измит.

Разкопките на античната цитадела не престават четвърта година. На терен работи и неповторимата детска археологическа школа.

Раховец разкрива секрети, които трасират път за археологическата просвета. За пръв път у нас е изработен ДНК разбор в Харвард на феодален скелет, открит през м.г.. Хипотезата бе, че той е на субект от кумански генезис и че крепостта по времето на Асеневци е била населявана от кумани. ДНК анализът посочил, че индивидът носи гени на последните палеолитни ловци. " Мутацията на този ген е от преди 10 000 години. Тази антична група до момента не е записана в България, най-силно е показана в Каспийския басеин и Урал. Установените наследствени белези са по майчина линия ", изясни ръководителят на разкопките Илиян Петракиев.По думите му става въпрос за човек, който е живял към 13-ти век, само че е бил правоприемник на последните номади в Европа.

За проучване в лабораторията на Харвард ще бъде изпратен и материал от детско заравяне от ранната желязна ера, открит в Раховец през това археологическо лято. Скелетът е бил в ембрионална поза и е датиран от 1200 г.пр.Хр. Очаква се на по-късен стадий скелетът и планове съд до него да бъдат изложени в Горнооряховския музей.

От средновековния интервал са открити още два гроба. Те са открити отвън крепостните стени, което потвърждава, че крепостта е престанала да извършва функционалностите си в края на 12-ти - началото на 13-ти век, евентуално разрушена от земетресение. Скелетите от тях също ще бъдат изпратени за разбор в Харвард.

Радиовъглеродно датиране пък ще бъде направено в университета в Бристол на открита животинска кост в хоросан, което ще даде опция на археолозите да дефинират датата на построяването на крепостта Раховец.

По време на изследванията са открити и разнообразни медни и бронзови монети от Средновековието и 4-5 век. Намерени са и предмети от бита, върхове на стрели и керамика, които са доста добре непокътнати.

Заради многочислените находки на крепостта Ряховец от Община Горна Оряховица дадоха обещание да финансират разкопките и следващата година.

Научният съветник на разкопките проф. Хитко Вачев пък изясни, че тази година дейностите по изследванията са били съфинансирани от Националния исторически музей. Контактите с институцията ще продължат и в бъдеще, защото е контрактувано Горнооряховският музей да гостува в София със лична галерия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР