Единствено вторият помощник-капитан е бил на вахта на 20 септември

...
Единствено вторият помощник-капитан е бил на вахта на 20 септември
Коментари Харесай

Самотен моряк е бил на вахта на "Вера Су" по време на инцидента, което е нечувано

Единствено вторият помощник-капитан е бил на вахта на 20 септември на разсъмване, когато товарният транспортен съд   " Vera Su " заседна на брега пред резервата " Яйлата ". Това е смущаващо, тъй като наложително би трябвало дежурните да са двама, заяви по Българска национална телевизия ръководителят на Националния ръб за следствие на катастрофи във въздушния, водния и жп превоз Христо Христов. 

Бордът е почнал свое без значение следствие и по закон отчетът му би трябвало да бъде направен до 1 година след случая. Ще се ревизират версиите за човешка неточност, механически отвод, здравен проблем на вахтения и какви са били метеорологичните условия. 

От кораба не са подали сигнал за проблеми до бреговите ни служби и не са реагирали на повикванията им, откакто на миля от брега " Vera Su " не е поел курс на юг към Варна, а е траял с цялостен ход напред, до момента в който се е забил в брега. Предстои обзор на системата за обявяване на кораба, само че това ще стане след утихване на бурята. Досегашните два опита на инспектори от борда да се качат на плавателния съд се оказали несполучливи поради неприятното време.

То бави и интервенцията по претоварване на азотния тор и извеждане на кораба от плитчините. Въпреки 3-метровите талази в региона няма риск сухият товар да се намокри, защото люковете са в положително положение, оповестиха от " Морска администрация ", чиито екипи поддържат непрекъснато дежурство край кораба без екипаж.

Седем от евакуираните моряци остават на хотел в Каварна, до момента в който притежателят не реши дали да ги качи назад на " Vera Su ", или да им прати промяна. В ареста са капитанът и вторият му асистент, които са упрекнати за засядането, за причиняване на обилни вреди на непознат парцел и за застрашаване на човешки живот. За действията законът планува отнемане от независимост от 5 до 15 година Очаква се през днешния ден в Добрич да дойде екип от Националната следствена работа, която поема следствието по предписание на основния прокурор Иван Гешев. Екипът ще работи под директното наблюдаване на Добричката окръжна прокуратура и надзора на Варненската апелативна прокуратура. 

Освен директната виновност за случая проверяващите ще обясняват дали е позволено замърсяване на околната среда и безучастие на длъжностни лица, оповестиха от Варненската апелативна прокуратура. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР