Единствено Всеправославният събор, като най-висш орган на църквата, може да

...
Единствено Всеправославният събор, като най-висш орган на църквата, може да
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: Всеправославен събор може да реши църковните проблеми в Украйна

Единствено Всеправославният събор, като най-висш орган на църквата, може да реши църковните проблеми в Украйна, съобщи за Българска телеграфна агенция Ловчанският митрополит Гавриил по отношение на украинското искане за самостоятелна, автокефална черква. По думите му въпросът е комплициран и по тази причина доста църкви, епископи и духовенства оферират да бъде призован Всеправославен събор и каквото реши той ще бъде наложително за всички. " Тогава се надяваме, че няма да има разделяне и ерес. Само той може да реши по най-безболезнения и по най-каноничния път казуса там ", добави дядо Владика. Той уточни, че Константинополската черква е дала автокефалия на Руската православна черква преди 320 години и в случай че някой би трябвало да дава цялостна автокефалия на Украинската православна черква, това е Московската патриаршия.

Според него дейностите на Вселенската патриаршия не са канонични и въпросът би трябвало да се реши кардинално. " Той не касае единствено украинската черква, а всички църкви. Ако това се допусне, от тук нататък няма сигурност нито една автокефална черква, откакто една черква има право да взема решение въпросите на друга ", сподели още митрополит Гавриил.

Митрополит Полтавски и Миргородски Филип от Украинската православна черква - Московска патриаршия, който е в Ловеч по покана на Ловчанския митрополит, съобщи за Българска телеграфна агенция, че Украинската православна черква през 1992 година е получила грамота от светейшия патриарх Алексей за необятна автономност и самоуправление и на практика има такива права, каквито имат автокефалните църкви. " Затова въпросът за приемане на автокефалия от нашата черква не е настоящ. Ние и по този начин сме независима, самостоятелна черква в своето ръководство и в своя живот и единствената ни връзка с Московската патриаршия е, че ние, при свещенодействие, популяризираме името на патриарх Кирил. А всички останали въпроси - кадрови, административни, финансови, се вземат решение вътре в Украинската православна черква ", сподели митрополит Филип.

Митрополитите Гавриил и Филип отслужиха света литургия в новия катедрален храм " Св. св. Кирил и Методий " в центъра на Ловеч. Визитата на украинския архиерей е в резултат на миналогодишното посещение на Ловчански митрополит Гавриил в неговата епархия, където двамата владици са служили дружно и са посетили, намиращият се в Полтавска епархия, гроб на създателя на Велика България хан Кубрат, който е бил християнин. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР