Единственият път за информация е Иран, но той трудно комуникира

...
Единственият път за информация е Иран, но той трудно комуникира
Коментари Харесай

Керемедчиев за отвлечения кораб с българи на борда: При всички положения преговорите ще минат през Иран

„ Единственият път за информация е Иран, само че той мъчно комуникира с външния свят. Тепърва ще се водят договаряния, само че при всички положения те ще минат през Иран “, сподели пред бТВ някогашният зам.-външен министър Милен Керемедчиев по отношение на отвлечения транспортен съд с двама българи в Червено море от йеменските хуси.

„ Ситуацията е доста комплицирана, защото за разлика от договарянията с „ Хамас “ за освобождение на племенниците, където има разговор и се знае кои са играчите, с хусите това е доста мъчно, тъй като са изолирани и от осем години водят война със Саудитска Арабия “, уточни той.

По думите му това е рискова ескалация на спора в Близкия изток. Според него, до момента в който „ Хизбула “ ги е боязън да отворят втори фронт против Израел, то хусите не ги е.

„ Тази ескалация е режисирана и следена от Иран. Категорично Техеран стои зад дейностите на хусите. Те ги въоръжават от към този момент осем години “, съобщи Керемедчиев. Той уточни, че зад отвличането стои разузнаването на Иран.

По думите му Иран се опълчва на страните от Персийския залив. „ Тази ескалация на напрежението може да докара до прекъсване на договарянията, които започнаха сред Саудитска Арабия хусите за контролиране на спора. Това може да взриви нежното помирение, което има сред хусите и страните от Персийския залив. По този метод може да се отвори втори фронт против Израел, само че и против Саудитска Арабия “, акцентира някогашният зам.-външен министър.

Той разяснява и изказването на хусите, че ще се отнасят към арестуваните в сходство с полезностите на ислямската вяра. По думите му това значи, че ще задържат кораба, а екипажът ще остане на него.

По думите му може да се употребяват заложните кат разменна монета с тези, които Израел държи.

„ България е в положителни връзки със притежателя на плавателния съд, който е израелски жител – Ейбрахам Унгар. Много български екипажи плават във флотилията на този корабособственик “, сподели Керемедчиев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР