Единственият нов министър в петия служебен кабинет на Румен Радев

...
Единственият нов министър в петия служебен кабинет на Румен Радев
Коментари Харесай

Първите думи на единственото ново име в служебния кабинет – министърът на културата Найден Тодоров

Единственият нов министър в петия длъжностен кабинет на Румен Радев е този на културата. На мястото на проф. Велислав Минеков застава диригентът Найден Тодоров.  

Кой е той и какви кавги съпътстваха културния бранш в последните месеци.

" Занимавам се с музика от петгодишен по рекомендация на учителката от детската градина ", по този начин обича да си спомня за началото в изявление за БНР новият министър на културата маестро Найден Тодоров.

Втори мандат шеф на Софийската филхармония, един от най-успешните културни мениджъри у нас. Диригент със международна популярност, с помощта на който в последните години в България гостуваха огромни звезди на класическата музика.

Найден Тодоров сяда на стола на скулптора проф. Велислав Минеков - три пъти до момента длъжностен министър на културата:

" Този трети мандат мина при голямо напрежение, не беше като другите два. Нашият път представляваше едно минно поле ".

Още във вторник, на въпрос на БНР, дали още веднъж ще е министър, Минеков даде индикация, че май това ще му е за последно:

" Да ви кажа почтено, съм обезверен. Напрежението беше голямо. Не беше прелестно. Тук се обръщаше повече място за свадите... "

А свадите бяха в обилие. Най-големият от тях избухна през есента в Народния спектакъл, когато режисьорът Александър Морфов надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева в символ на митинг, че е била компактно до Ахмед Доган на последните избори, макар новата си месторабота.

Минеков застана на страната на Морфов, а забележителна част от артистите персонално се срещнаха с президента Румен Радев, защитавайки шефа си Васил Василев в този спор.

От Движение за права и свободи и през днешния ден отхвърлят това като причина скулпторът да си тръгне - Йордан Цонев:

" Няма нищо общо със абсурда. Аз не намирам Минеков да е приключил нещо потребно ".

А новият министър постоянно изяснява за какво макар интернационалната си кариера избира да работи в България:

" Българите по принцип, когато имат опция да останат в България или да заминат в чужбина, отпътуват в чужбина. Човек, който обаче живее в чужбина, вижда нещата по друг метод. За него нещата не са България или чужбина, а всяка една страна е равнопоставена. "  

Българската реалност му е до болежка позната:

" Когато някой тръгне да прави нещо в България, има доста хора, които даже да нямат никакъв интерес от това, се пробват да попречат ".

С какви задания влиза в културното министерство, следва да научим.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР