Единственият начин да се засилва военният ни капацитет е по-тясното

...
Единственият начин да се засилва военният ни капацитет е по-тясното
Коментари Харесай

Унищожават десетки свободно плаващи мини в Черно море

Единственият метод да се ускорява военният ни потенциал е по-тясното съдействие сред натовските страни, сподели Йордан Божилов

Свободно плаващите мини в Черно море са сериозен проблем. Преди известно време те удариха румънски транспортен съд. До май бяха унищожени към 70 мини от украинските кораби. Бяха отстранени и във всички териториални води, в това число и на България. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ някогашният министър на защитата Йордан Божилов.

„ Трудно е тъй като не знаем какъв брой са. Голяма част от тях са заложени от Русия. Дали ще ни дадат проектите къде са? “, попита той.

„ България и Румъния имаме качества за разминиране, само че са лимитирани. Има специфични кораби. В Средиземно море е непрекъснатата група на НАТО за морско разминиране. За страдание не може да влезе в Черно море “, съобщи някогашният министър. 

„ Най-логично е да покачваме сигурността в Черно море от позиция на това, което става, защото имам сложна обстановка. Трябва да имаме съдействие. В Черно море в този момент не могат да влизат кораби на НАТО, защото проливите са блокирани “, изясни той.

„ Турция не разрешава по време на война влизането на кораби от страни, които не са черноморски. Затова единственият метод да се ускорява военният потенциал е по-тясното съдействие сред натовските страни – България, Румъния и Турция, както и с сътрудниците – Грузия и Украйна “, акцентира Божилов. 

„ Настъпи фаза на провокации от страна на Русия и това ускорява нуждата от съдействие, за което приказва и Володимир Зеленски. Те заплашиха всеки един транспортен съд, който би тръгнал за Одеса “, сподели пък вицепрезидента на Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова.

„ Имаше доста остра реакция за това, че Русия вкарва ограничавания в икономическа зона на друга страна. Това до момента не е правено “, сподели пък някогашният министър. 

„ Тези дейности на Русия препятстват България да упражнява икономическата активност, т.е. правата си, които са дадени по силата на интернационалните съглашения “, добави той.

„ Русия остава в изолираност, а Украйна продължава да получава оръжия от Запада. Важно е за сухопътната интервенция да получи предимство и във въздуха “, сподели още Божилов. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР