Единственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир

...
Единственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир
Коментари Харесай

Фаворитът за шеф на НЗОК: Да не вярваме на измислици и лъжи

Единственият претендент за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов изпрати мнение до Комисията по опазване на здравето в Народното събрание, в което показва спомагателни документи и информация във връзка със собствеността на „ Балкан Кредит “ АД. Становището е оповестено на уеб страницата на Народното събрание.

Преди дни Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) изпрати публично писмо до ръководителя на здравната комисия проф. доктор Костадин Ангелов, в което се показва, че в организацията не е постъпвала декларация по отношение на действителния притежател на „ Балкан заем “ АД. Документът по отношение на съществуването на подадена декларация по Закона за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП) от Станимир Михайлов в качеството му на акционер и изпълнителен шеф на компания „ Балкан заем “ АД, също е оповестен на уеб страницата на Народното събрание, предава „ 24 часа “.

В своето мнение Михайлов показва, че „ в никакъв случай не е имало предумисъл, предпочитание или смисъл “ да прикрива акционерите в „ Балкан заем “ АД. „ Дружеството има счетоводител и правист. Те постоянно са придвижвали тези административни процедури. Аз към този момент съм прекратил присъединяване си в сдружението, само че в случай че има осъществено административно нарушаване, сдружението ще си понесе съответната административна отговорност. Но декларирам, че сдружението в никакъв случай не е правило активност в несъгласие на закона, не е имало покупко-продажби, които да попадат в обсега на ЗМИП “, написа Михайлов.

Кандидатът за шеф на НЗОК показва нотариално заверена декларация от представляващия сдружението „ Балкан заем “ АД по член 63, алинея 4 от ЗМИП за действителните притежатели на сдружението. „ Това са две сдружения, които са благосъстоятелност на моята брачна половинка “, написа Михайлов. От мнението му излиза наяве, че брачната половинка му е едноличен притежател на капитала на „ Медитеранео 1 “ ЕООД (собственик на 80 % от капитала на „ Балкан заем “ АД) и на „ Буллузо “ ЕООД (собственик на 20% от капитала на „ Балкан заем “ АД).

„ Двете сдружения бяха еднолична моя благосъстоятелност до предходната седмица, когато, във връзка със стартиралата процедура по желание на шеф на НЗОК, трансферирах дяловете им на моята брачна половинка. Декларацията е подадена в Търговския указател към Агенцията по вписванията “, показва Станимир Михайлов.

Той добавя, че „ Балкан заем “ АД, макар наименованието си, в никакъв случай не е отпускало заеми и не е имало активност като финансова или кредитна институция. „ Ще помоля депутатите да не имат вяра на измислици и неистини, фабрикувани от безименни адвокати “, написа в умозаключение Михайлов.

Процедурата за избор на шеф на НЗОК беше открита на 14 юли. Станимир Михайлов е единственият претендент за този пост. Той е препоръчан от парламентарната група (ПГ) на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП–ДБ). В понеделник Михайлов беше изслушан в здравната комисия в Народното събрание. В отговор на въпрос на депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Валери Лачовски дали е укривал благосъстоятелност на компания и за какво не е подал декларация в инструкции период, Станимир Михайлов отговори, че е разгласил кои са крайните притежатели на сдружението „ Балкан заем “ АД.

„ Като съветник през 2018 или 2019 година, по отношение на промени в Закона за ограниченията против изпирането на мръсните пари, аз персонално подписах уведомление-декларация до ДАНС, в което съм показал кои са крайните притежатели, с какво тъкмо се занимава компанията и всичката останала информация, която беше поискана “, сподели тогава Михайлов. По думите му юрисконсултът на компанията е пропуснал да подаде декларацията. „ Аз съм изпълнителен шеф. След като за това нещо подлежим на административна санкция, ние ще си я заплатим “, сподели в понеделник пред комисията Михайлов.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР