Единственият български състезател, който участва в най-трудните плувни маратони в

...
Единственият български състезател, който участва в най-трудните плувни маратони в
Коментари Харесай

ГОРДОСТ! Престижна номинация за Цанко Цанков от световното плуване в открити води

Единственият български играч, който взе участие в най-трудните плувни маратони в света – Ocean 7, беше номиниран в категория „ Мъж на годината “ в класацията на Световната асоциация по плуване в открити води – WOWSA. Това стана факт с помощта на историческото преплуване на протока Каталина в Съединени американски щати през август предходната година.
Както е известно, Цанков е първият българин с два сполучливо приключени плувни маратони в света от най-трудните на планетата – Гибралтарския пролив от Европа до Африка и Каталина в Тихия океан. WOWSA включи Цанков в Топ 40 от всички 616 състезатели, които са създали значими триумфи в открити и ледени води през 2023 година.
Признанието пристигна няколко седмици преди Цанков и неговия екип да се насочат към Нова Зеландия, където следва следващото предизвикателство пред бургазлията – плувният маратон от Ocean 7 в протока Кук с дължина 23 километра и с температура на водата от 15 градуса по Целзий.
„ Това в действителност е огромно самопризнание за мен. Включването ми измежду най-хубавите състезатели в открити води от целия свят е повече от влиятелно и значимо. Радвам се, че комисия от WOWSA ме е оценила и номинирала измежду 616 състезатели.
Получих и специфична тапия за достижението в протока Каталина и документ за сполучливото плуване в границите на 10 часа и 33 минути. Голямата и последна цел остава непроменена. Да бъда първият българин приключил и 7-те най-трудни плувни маратони на планетата. Вероятно това ще стане още през идната година, само че имайки поради, че всяко присъединяване е доста скъпо откъм финанси може и да оставя един или два маратона и за 2026 година. Най-важното е да съм здрав и упражнявам интензивно от няколко месеца. В момента съм от една седмица въз основата в Белмекен, където се приготвям двуразово и плавам по особено направена стратегия от треньорите ми.
Ще остана тук до 6 февруари и по-късно не преставам подготовка в нашето море, макар ниските температури на водата, само че би трябвало да основа табиет на тялото да устоя в сходни услония. Посвещавам тази влиятелна номинация от WOWSA на всички българи и най-много на родния ми град Бургас “, показа Цанко Цанков, представен от 24 часа.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР