Единствената политическа сила, която значително и всеки път увеличава подкрепата

...
Единствената политическа сила, която значително и всеки път увеличава подкрепата
Коментари Харесай

Костадинов направи от „Възраждане“ феномен - за 5 години вдигна 10 пъти ръста ѝ

Единствената политическа мощ, която доста и всякога усилва поддръжката си през последните „ изборни “ години, е „ Възраждане “. И по тази причина с право партията на Костадин Костадинов бе наречена „ феномен “ в анализите на миналите парламентарни избори.

„ Възраждане “ е единствената патриотична партия в България. Учредена е през 2014 година - по този начин организацията се показва на уеб страницата си.

Първото явяване на „ Възраждане “ на парламентарни избори е през 2017 година Тогава никой не обръща внимание на партията, която получава 37 896 гласа или 1,11%. на идващите избори през април 2021 година ги удвоява – към този момент има 78 414 гласа или 2,45%. И по този начин до 2 април 2023 година, когато взе 357 167 или 14,15%.

Това е съвсем 10 пъти растеж!

Има над какво да се замислят останалите партии.

На какво се дължи този триумф?


Просто е - на протестен избор и заиграване със страховете на жителите. 
За триумфа на „ Възраждане “ способстваха и политици и анализатори, които желаеха да внушат, че за нея гласоподават полуграмотни маргинали, които ненавиждат Запада и харесват Русия и Путин, тъй като не четат, не се осведомят и са заспали някъде на границата сред две столетия. Те с пренебрежение кръстиха водача й Костадин Костадинов Копейкин. С което намекваха, че партията е финансирана от Русия. Ако това бе по този начин, сигурно щеше да излезе нескрито. Нали никой не счита, че „ Възраждане “ се употребява с такава обич на пазителите на закона, че да си затворят очите, в случай че съзрат нещо неправилно?

 

Все отново против партията имаше дело за изтриване. Но повтаряйки непрестанно „ Копейкин, Копейкин, Копейкин “, критиците на „ Възраждане “ заостриха вниманието към тази групировка на тези хора, които настръхват, чувайки упоменатите анализатори. И автоматизирано се изпълват със благосклонности към този, който те гневно хулят. Протестират, с други думи.


Но пък точно поради този прякор партията е считана за русофилска.

Да, тя несъмнено не е американофилска, само че дали това незабавно я прави русофилска, не знам. Вярно е, че Костаднов е гневен критик на Брюксел, само че не си припомням съществено да е призовавал България да излезе от Европейския съюз. По-скоро не харесва метода, по който осъществяваме участието си в Европейски Съюз и се афишира срещу политиката на пригласяне на всичко, което идва от страна на някой Голям брат. Нещо, което нервира доста българи – както млади, по този начин и остарели.

Старите си спомнят социалистическите времена и споделят - „ Е, нали това държание го отрекохме?! “ Младите пък, до момента в който са расли, са слушали какъв брой е неприятно, че сме били „ най-верния спътник на Москва “ и в този момент не желаят отново да сме „ най-верните “. Отново митинг.

Останалите партии също способстват значително за триумфа на „ Възраждане “, сочейки ги като чучело и помагайки им да концентрират протестен избор. А също и като техни функционери разнасят злословия, че в американското посолство най-вече се страхували от „ Възраждане “. Сякаш американският дипломат персонално им го е споделил на ухо.

Социолозите регистрираха, че 53% от гласоподавателите на партията са със висше обучение. Т.е. това не са никакви необразовани маргинали.

А също така, че мощен прилив от над 30 000 гласа за „ Възраждане “ са пристигнали от хора, които на предходните избори не са дали своят вот или пък са подкрепили „ Продължаваме промяната “. И тези хора няма по какъв начин да влязат в графата „ маргинали “. Те по-скоро са „ търсещи “ и сериозни към ставащото.

Разбира се, „ Възраждане “ събира и патриотарски избор и доказателство за това е, че другите патриотични обединения напряко се стопиха. „ Атака “ в коалиция с русофилите и комунистите взе по-малко от 10 500 гласа.

Референдумът против еврото и в отбрана на българския лев, както избират да го назовават в партията на Костадинов, също активизира избор за „ Възраждане “.
Тук е налице заиграването със страховете, че като се вкара единната европейска валута, автоматизирано ще обеднеем. Сякаш тя и в този момент не е въведена посредством валутния ръб. Да не приказваме, че за една немалка част от българите, живеещи непрекъснато зад граница или прехождащи за по няколко месеца на гурбет, това не е всекидневната валута, с която боравят. Тях еврото явно не ги плаши. Но е разумно да плаши хора, най-често пенсионери, чиито приходи са лимитирани и за които и най-малкото повишаване носи огромна неволя. Както и част от бизнеса, който така и така е подложен на какви ли не разтърсвания напоследък.

Точно това, че „ Възраждане “ събира на едно място протестен избор и страхове прави възхода на партията неминуем, в случай че политическата неустойчивост продължи.

Прогнозите, че партията ще доближи тавана на патриотичния избор -  към 10%, по тази причина не се оправдаха.

От друга страна появяването на „ Възраждане “ и нейният триумф са удостоверение за промяната на поколенията в българската политика. Младите гласоподаватели желаят да гласоподават за млади политици.

 

У нас промяната на поколенията в политиката става не толкоз посредством подмяна вътре в политическите партии, колкото посредством основаването на нови политически субекти. Често от фрагменти, тръгнали от някой остарял политически индивид. Какъвто е и казусът с „ Възраждане “. Костадинов е бил член на Вътрешна македонска революционна организация, който през 2012 година го напуща, несъгласен с преизбирането на Красимир Каракачанов. И прави своя партия.

 

Костадинов е млад, роден е през 1979 година, и прави политика, обърната към младите. Той поддържа връзка със симпатизантите си посредством обществените мрежи, не разчита на обичайните канали. Не се опасява да възстава против престижи и не икономисва нищо на огромните медии от опасения „ да не ги разсърди “. Както не му правеше усещане, че дълго време просто не съществуваше за тях. Пример за това даде в изборната нощ, когато непосредствено попита водещия по Българска национална телевизия по какви критерии си сортира гостите. Повод за забележката му бе гостуването на блогъра Асен Генов. После написа и във Facebook: „ Всеки път когато Асен Генов се пробва да изрази мнение по сериозна тематика, имайте поради, че това е декоратор-технолог в керамичното произвеждане, със приблизително обучение. “ Самият Костадинов е историк с докторска степен по етнография. Който интензивно употребява Facebook.

„ Възраждане “ обаче не е опция. Защото колкото и да подлага на критика настоящия геополитически избор на България – участието в Европейския съюз и НАТО, не предлага различен. А и няма по какъв начин да предложи. Да се е чуло да ни желаят в БРИКС или в Шанхайската организация за съдействие? Не.

И тъкмо поради това като чучело „ Възраждане “ може да плаши единствено гаргите. Но като авторитетна политическа мощ – третата на изборите, може да бъде мощен коректив на останалите.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър! 

 



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР