Единствената българка в екипа на Джеймс Камерън по създаване на

...
Единствената българка в екипа на Джеймс Камерън по създаване на
Коментари Харесай

От София до Холивуд: Пред bTV говори българката в екипа на „Аватар 2“


Единствената българка в екипа на Джеймс Камерън по основаване на „ Аватар 2 “ споделя за пътя от София до Холивуд, силата на фантазиите и върховете в специалността на аниматор. Ива Петкова Антиоко е една от създателките на специфичните резултати в „ Аватар: Природата на водата “.

Филмът бързо се трансформира в най-касовата лента за всички времена в България с боксофис от над 5 млн. лв. за месец. В международен мащаб беше една от най-очакваните продукции на Джеймс Камерън. В екипа на този огромен 3D епос взе участие и една българка.

Снимка: bTV


„ Нашият екип извънредно се занимава с анимацията, която се прави във кино лентата “, споделя аниматорът Ива Петкова Антиоко.

Тя е родом от София, родителите ѝ са от Стара Загора. Завършва постановка за анимационно кино във ВИТИЗ, само че от 20 години живее и твори в Съединени американски щати. По „ Аватар 2 “ работи от 4 години насам.

Снимка: bTV


„ Всички борби, това е тази част от кино лентата, по която съм работила аз персонално. И такива динамични подиуми са извънредно комплицирани. Както е нереално, е и извънредно действително. Нашите артисти в действителност плуват, нашите артисти в действителност летят “, споделя Ива.

Снимка: bTV


Работата на нейния екип е да създаде и насложи резултатите върху сниманото в студио. Тя и сътрудниците ѝ трансформират актьорите в аватари, а стените в непознати светове. След това стартира същинската работа по кино лентата.

„ Когато нашият департамент събере всичките тези съставни елементи дружно, ние вършим, така наречен пакет, който отива на виртуалната сцена. Тогава Джеймс Камерън снима с неговата специфична виртуална камера нещата, които ние сме създали за него “, споделя още българката.

Снимка: bTV


По този метод филмът се режисира по този начин, както феновете го виждаме на екрана. Когато Джеймс Камерън изиска аероплан да прелети и сините бойци да се сбият, той не чака сцената на монтаж, а я вижда на екрани пред себе си в действително време, до момента в който я снимат.

Снимка: bTV


„ Джеймс Камерън обича работата, която му представяме да е извънредно точна. Той връща доста подиуми, сцените минават през нас най-малко по 10-15 пъти за преправка и по тази причина е Джеймс Камерън. Не желае да е нещо, което към този момент е правено. Иска да е съвършено. Аз мисля, че той живее в света, в който е основал. И ние също живеем в този свят “, изясни Ива.

Тя описа и по какъв начин е попаднала в този свят .

„ Исках от дълго време да се занимавам с виртуална продукция. Моя колежка беше споделила, че наемат в някаква продукция, нямах визия, че е „ Аватар “, спомня си Ива.

„ Аватар 2 “ е следващият огромен план, по който Ива Петкова Антиоко работи. Поредицата „ От мястото на престъплението “, филми с присъединяване на Жан Клод Ван Дам и Хоакин Финикс, продукции под режисурата на Филип Рот и Джери Брукхаймър са дребна част от нейното портфолио. Заглавието, което я изпраща в огромното кино, е филмът „ Тера “.

Снимка: bTV


„ Имала съм шанса да бъда на вярното място в вярното време

Всички продукции, за които съм работила, за мен са били огромни, тъй като аз пристигам от България “, споделя Ива.

Преди да стигне до огромните холивудски екипи, Ива Петкова приключва в последния клас на Доньо Донев, от който е взела най-важното в креативен проект.

„ Това бяха доста хубави години. Развиването на мисленето ни като индивидуалист и създател. Ние българите сме добре трениране в това отношение. Не сме като стадо. Тук множеството хора, които приключват в тази тенденция, са по-специализирани, до момента в който ние имаме по-голям взор върху нещата “, сподели тя.

Снимка: bTV


Майка на три момчета, брачна половинка на режисьор и монтажист. Така звучи животът на Ива Петкова отвън киното.

„ Нашето семейство обича да кара ски, обичаме зимния сезон. Живеем до морето, до океана, тъй че лятото сме постоянно някъде. Много сме динамични “, споделя Ива.

Да работиш за продукции от ранга на „ Аватар 2 “ е фантазия за милиони по света, а Ива я живее макар лишенията.

Според нея на българското кино не му липсва качество.

„ Мисля, че е фактът, че не се популяризира, колкото би трябвало, е проблем. Мисля, че изявата в този момент е по-широка и мисля, че в този момент може да се изяви по-лесно, в сравнение с преди “, счита Ива.

На българите, които мечтаят за международни продукции, Ива Петкова пожелава да работят със самочувствие и че няма недостижима сцена за гения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР