Единодушно с гласовете на 88 народни представители бяха прети измененията

...
Единодушно с гласовете на 88 народни представители бяха прети измененията
Коментари Харесай

СЕМ поема контрола върху сайтовете с видео

Единодушно с гласовете на 88 народни представители бяха прети промените в Закона за радиото и малкия екран на първо четене. Според тях  Съветът за електронни медии към този момент ще управлява уеб страниците с аудио-визуално наличие , което може да бъде открито посредством търсачка, защото това всъщност е видео по поръчка (video on demand). Причината е, че новият закон обгръща освен видеоплатформите за шерване, само че и видеото по поръчка, както и аудиовизуалните търговски известия в уеб страниците.  Писаният текст в тях обаче остава отвън медийния закон и няма да бъде контролиран, осведоми " 24 часа ". 

Законовите разпореждания, по които Съвет за електронни медии управлява електронната среда, ще важат и за уеб страниците с видеосъдържание. Затова те също ще би трябвало да се преценяват какво да е наличието на рекламата, както доставчиците на медийни услуги. Така да вземем за пример са неразрешени рекламите на цигари, като измененията включват към този момент и електронните цигари и контейнерите за неведнъж пълнене. 

Текстовете в закона изискват и дейно понижаване на комерсиалните известия, които оферират на децата " храни и питиета, по-специално съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол или натрий и захари, чийто несъразмерен банкет в хранителния режим не е целесъобразен ".

За видеоплатформите към този момент ще важат и етичните правила за рекламата, като при нарушаване Съвет за електронни медии ще може да им постанова финансови санкции. Също по този начин медиите ще би трябвало да се придържат към етични кодекси за саморегулация, като в закона е включен етичният кодекс, написан от фондация “Национален съвет за журналистическа нравственос ”.

Друга смяна гласи, че публицистите ще могат да крият източниците си и от съда. Досега настоящият закон изискваше източниците на информация да бъдат разкривани пред съда, което докара до обвинявания към България от европейските институции, че по този начин се заплашва свободата на словото. 

Българска национална телевизия и БНР няма да получат нарастване на ефирното време за реклама - то остава по 15 мин дневно за Българска национална телевизия и по 6 мин на час за БНР. 

Същевременно Съвет за електронни медии ще е задължен да демонстрира и притежателите на електронни медии, като обезпечава в регистрите си връзка към информацията за " структурата на собствеността и за действителните притежатели на съответните снабдители, предоставена на Търговския указател и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел по реда на Закона за ограниченията против изпирането на пари ".

Видеоплатформите ще би трябвало да се записват в Съвет за електронни медии до 2 месеца след окончателното приемане на закона от Народното събрание и влизането му в действие. 

Изменията на Закона за радиото и малкия екран на процедура вкарват в него условията на европейската аудио-визуална инструкция, призната през 2018 година Тя трябваше да стане част от законодателството на всяка страна член на Европейски Съюз до септември 2020 година Забавянето на България, както и на още 22 страни от Европейски Съюз и Англия, бе причина преди дни Европейската комисия да стартира наказателна процедура против тези страни. Еврокомисията изиска отговор от всички тях до 2 месеца, прецизират от изданието.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР