Единодушно: Конституционният съд обявина председателя на Сметната палата Цветан Цветков

...
Единодушно: Конституционният съд обявина председателя на Сметната палата Цветан Цветков
Коментари Харесай

Саморазправата с шефа на Сметната палата, извършена от ГЕРБ, ДПС и БСП, е противоконституционна

Единодушно: Конституционният съд обявина ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков за противоконституционно. Политическата акция против него беше проведена в края на 48-ото Народно заседание от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ", с чиито гласове беше освободен от поста.

Формално претекстът за уволнението беше, че мандатът на Цветков е изминал. Това обаче важи и за всички останали членове на Сметната палата, които се избират от Народното събрание и не престават работа до избора на нови - включително и за заместничката на Цветков, която пое функцииге му след противоконституционното решение.

На процедура ставаше въпрос за политическа разпра против ръководителя на държавния одитен орган, като по време на мандата му Сметната палата излезе с няколко разобличаващи стила на ръководство в последните години, когато на власт беше ГЕРБ. Мтого от отчетите отидоха в прокуратурата, водена от Иван Гешев, и " потънаха " там.

Депутатите от Политическа партия и Демократична България сезираха Конституционния съд за уволнението на Цветков. Днес оттова оповестиха, че решението на Народното събрание, взето от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък " е противоконституционно, като претекстовете за единомислещия акт се чака да бъдат оповестени.

Ден преди да бъде уволнен, Цветков отхвърли да влезе в политическо говорене за даренията за партии - тематика, повдигната от ГЕРБ и Движение за права и свободи на фона на следствията, които започнаха тогава против криптоплатформата Nexo. Двете партии " взеха на въоръжение " информация, че чиновници на компанията са донори на " Да, България " за предизборни акции със суми от порядъка на 20 000 лева всеки. Партията не отхвърли, а законът е спазен - даренията са декларирани, дружно с документи за генезис на средствата, подписани от донорите. Тъй като Сметната палата одитира в избирателен интервал, Цветков бе привикан в комисията по бюджет по тематиката. И разгласи, че Сметната палата няма пълномощия да ревизира физическите лица – чиновници на Nexo.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР