Единодушно и почти без дебат Висшият съдебен съвет (ВСС) откри

...
Единодушно и почти без дебат Висшият съдебен съвет (ВСС) откри
Коментари Харесай

ВСС откри и спря процедурата за избор на специален прокурор

Единодушно и съвсем без спор Висшият правосъден съвет (ВСС) откри и незабавно спря процедурата за избор на специфичен прокурор, който да проверява обвинител номер едно и неговите заместници. Съдебните кадровици ще изчакат решението на Конституционния съд, от който президента Румен Радев изиска да излезе с тълкуване дали тази нова правна фигура опонира на главния закон, предава БНР. 

Решението беше предстоящо, тъй като то следва текст от Административнопроцесуалния кодекс, съгласно който, когато Конституционният съд е позволил разглеждането всъщност на искане, с което се оспорва конституционносъобразността на използван закон, процедурата се стопира. Рeшeниeтo мoжe дa ce oбжaлвa пpeд Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд в двуседмичен cpoĸ, нo нямa ĸoй дa гo нaпpaви, тъй като прекъсването беше директно след откриването на процедурата, т.е. няма нoминиpaни ĸaндидaти зa специфичен прокурор.

Президентът Румен Радев оспори конституционното сходство на новата правна фигура, незабавно откакто подписа от повторно законовите промени. На 9 март Конституционният съд позволи делото всъщност.

До края на тази седмица би трябвало се съберат мнения на конституционалисти, а по-късно по информация на БНР, след Великденските празници, се чака да стане ясно решението на съдиите.

Ако болшинството реши, че законовите промени опонират на Конституцията, процедурата ще бъде прекъсната. В противоположния случай - тя ще продължи.

С днешното прекъсване на процудерата прекратява да тече 3-месечният период за избор на специфичен прокурор, т.е. няма по какъв начин да има определен подобен до 26 май. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР