Единадесет зебри с цветни райета превзеха ключови места в центъра

...
Единадесет зебри с цветни райета превзеха ключови места в центъра
Коментари Харесай

София осъмна с цветни зебри

Единадесет зебри с цветни райета превзеха основни места в центъра на София. Колоритните животни са изрисувани в действителен размер и с разноцветни шарки на площада пред Националния замък на културата, пешеходната част на бул. „ Витоша “, зоната пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “, градинката „ Кристал “ и алеята на Борисовата градина откъм „ Орлов мост “. Те са дело на няколко графити актьори, а мотив за краткотрайната артистична интервенция в градската среда е Световният ден на редките заболявания, който се отбелязва в последния ден на февруари.

Инициативата има за цел да притегли вниманието на жителите към тематиката и да увеличи информираността за редките болести и проблемите, пред които са изправени пациентите и техните близки.

Използването на зебрата за знак на редките заболявания е предизвикано от медицински лекции през 40-те години на предишния век на доктор Теодор Удуърд от университета в Мериленд, Съединени американски щати.



„ Когато чуеш тътен на копита, мисли за кон, не за зебра “, е имитация, която ученият постоянно споделя. Чрез нея задачата му е да изясни, че едно заболяване е по-вероятно да е всекидневно, в сравнение с рядко, даже в случай че признаците на пациента дават отговор и на двете. Днес обаче редките заболявания, които са над 7000 типа, засягат към 400 млн. души по света, което демонстрира, че те в действителност не са толкоз редки. Освен това данните демонстрират, че хората с редки заболявания чакат приблизително по 4,8 години за слагане на вярна диагноза, с цел да научат по-късно, че за над 90% от познатите болести няма утвърдено лекуване. За страдание към 50% от страдащите от редки заболявания са деца.



Именно по тази причина в последния ден на месец февруари интернационалната общественост обръща фокуса към редките заболявания, като оцветява райетата на зебрите в разнообразни цветове с апел за по- положителни условия за осъществяване на повече проучвания и създаване на нови благоприятни условия за диагностика и лекуване, както и обезпечаване на достъп до здравна грижа.

Проектът е част от информационно-образователна самодейност на новаторската фармацевтична компания АстраЗенека България, която среща обществото с провокациите, пред които пациентите с редки болести и техните близки се изправят в процеса на разкриване на диагнозата и последващото лекуване.

„ Редките заболявания не са постоянно дискутирана тематика и множеството хора не са наясно със спецификата им. При редките болести навременното диагностициране към момента е извънредно комплициран развой. В най- общия случай до момента в който се стигне до вярната диагноза и до момента в който се откри, че е налице рядко заболяване, се постанова пациентите неведнъж да посещават лекари от разнообразни специалности и да губят скъпо време. Това се случва най-много заради обстоятелството, че огромна част от признаците се припокриват с други болести. Нашият екип работи интензивно за това да подобрим информираността и осведомеността както на сътрудниците ни и здравните институции, по този начин и на необятната общност. “, споделя Владко Борич, шеф бизнес звено Редки заболявания, АстраЗенека Балкани.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР