Единадесет документални филма, които разказват за различните начини на обучение

...
Единадесет документални филма, които разказват за различните начини на обучение
Коментари Харесай

Кинофестивалът "Възможното образование" посочва решенията, не проблемите

Единадесет документални кино лентата, които описват за другите способи на образование по света, включва първият кинофестивал " (не)Възможното обучение ", който продължава до 24 февруари в София. За филмите, които показват сполучливи практики на преподаване и учене, както и за интереса към кинофестивала " Детски Дневник " беседва с Нели Керемидчиева от " Общност за демократично обучение ", уредник на фестивала.

Идеята за кинофестивала

Спонтанно е хрумнала концепцията за цялостен кинофестивал на Нели Керемидчиева и Илияна Михайлова от " Общност за демократично обучение ", до момента в който обсъждали " Забраненото обучение " и за " Свободен час " - филми, на които към този момент били правили обществени прожекции.



Дошла и концепцията за полемики след всеки филм, както и за работилници за на практика умения. За тяхна наслада намерили и финансиране по стратегия на Lidl и благодарение на други организации фестивалът станал факт.

А за заглавието - (не)Възможното обучение - аргументите са две: че част от показаните във филмите подходи и педагогики все още в действителност няма по какъв начин да се практикуват в България в цялостния си тип, ако би трябвало да се придържаме към заложената от страната просветителна рамка.

Според нас тази рамка е много тясна и управлява процеса в най-малки детайлности, а всеки от потвърдилите се сполучливи подходи залага навръх противоположното – на автономност и гъвкаво наличие съгласно съответната учебна общественост ", разяснява Нели Керемидчиева.

" Другата причина е, че най-често срещаната реакция на хората, когато им описваме примерно за демократичното обучение, само че даже и за по-популярна педагогика като Монтесори, е " Това е доста хубаво, само че няма по какъв начин да стане в България ". Вярваме, че в случай че хората се осведомят за съществуването на тези подходи и се уверят какъв брой сполучливи са те от позиция на благополучието на участниците в просветителния развой и на развиването на техния капацитет, ще придобият храброст да се откажат от това " Не ", споделя Каремедчиева.

Трудна крачка е да избереш нещо, което смяташ за нестабилно пред нещо, с което си привикнал (независимо от неговите резултати). " Демократичното обучение е идея за това по какъв начин може да се реализира образованието, която аз съм избрала за детето си, само че съм се убедила, че всеки различен учебен метод, педагогика имат своята полезност и са подобаващи за разнообразни хора - без значение дали в ролята им на родители, учители или възпитаници ", изяснява Нели Керемедчиева.

Селекцията и филмите

Целта при подбора е била да се покрият допустимо най-вече подходи и педагогики и посланията на филмите да са ориентирани към решенията, вместо към проблемите, споделя Керемедчиева. Стремеж при подбора на филмите е бил и да се покажат практики, които са се потвърдили с времето, дружно с посланието, че образованието е динамичен развой, който би трябвало да е доста еластичен по отношение на потребностите на хората.

И третият – желали цялостната селекция да отразява главните послания на фестивала, а точно: че разнообразието в образованието е допустимо, належащо и зависи от самодейността на всеки. Че методите, които се разграничават от обичайния модел, са благоприятни условия, които си заслужава да се прегледат и че в случай че през днешния ден се зачитат самостоятелните особености на всяко дете, на следващия ден те ще са осъществили капацитета си възрастни.

Повечето филми показват съответни учебни заведения, които са постигнали позитивни резултати, изпробвайки способи, които са плод на самостоятелните търсения на учебната общественост (учителите, родителите и учениците). " Вече минаха събитията, отдадени на Монтесори и Валдорф педагогиката, демократичното обучение, а Милена Ленева от фондация " Темпо " описа за " Играта за международен мир ". Включихме и два кино лентата, които не демонстрират съответни способи, а по-скоро задават предизвикателни въпроси по тематики, за които хората постоянно имат закрепено мнение - американският филм " Да образоваш света " и българският " Кеймбридж ", споделя Керемедчиева.

Какво следва

До края на фестивала могат да бъдат видени филми, разглеждащи същността на домашното обучение в неговите вариации - структурирано или самонасочено, самоизбирателно, не-училищно обучение (т.нар. unschooling) и за какво този път е аргументиран за някои фамилии.

В събота феновете могат да гледат филм за Сугестопедията, основана от проф. доктор Лозанов. Фестивалът ще приключи с впечатляващия " Най-голям късмет за триумф ", който търси отговор на въпроса какво означа да си сполучлив в 21-и век и споделя за учебното заведение Хай Тек Хей в Съединени американски щати. Всяка от тези две последни прожекции е последвана от работилница.



" Признавам си, че сме в еуфория от това какъв брой е цялостна залата на всяко събитие до в този момент. Като че ли хората единствено са чакали да се появи тази опция. Още по-радостни сме, че множеството от посетителите са учители, в това число от държавната система. Има и доста родители и студенти, които също могат да са дейни участници в смяната ", споделя Нели Керемедчиева.

Според нея смяната може да пристигна единствено от самите хора – в случай че те видят смисъл за себе си. " Хората остават, вълнуват се, отделят си още време, с цел да обсъдят видяното, да задават въпросите си и да търсят вероятните отговори в обмена между тях ", споделя тя наблюденията си за полемиките след прожекциите.

От " Общност за демократично обучение " се надяват фестивалът да има продължение. " Имаме запитвания от 5 града в страната за осъществяване на сходни събития там, говорили сме с отдел " Култура " към Столична община, които предложиха да повторим някои от прожекциите с тяхна помощ, обсъждаме и други благоприятни условия в този дух. След Фестивала също следва да съставим алманах " (не)Възможното обучение ", който да събере в писмен тип показаното и ще се популяризира гратис ", споделя Керемедчиева.

 Прожекция в
© Люба Кулекова

Прожекция в " Червената къща "

Тя се надява, че ролята на фестивала може да е тъкмо такава - като в един откъс от Антоан дьо Сент- Екзюпери: " Ако искаш да построиш транспортен съд, не карай хората да стартират да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за голямото и безпределно море. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР