Единадесет държави - в това число и България, обещаха да

...
Единадесет държави - в това число и България, обещаха да
Коментари Харесай

България се обединява с 10 държави за укрепване на ядрената енергетика

Единадесет страни - включително и България, дадоха обещание да " засилят съдействието " в региона на нуклеарната енергетика, което съгласно тях ще помогне на Европа да се откаже от изкопаемите горива, отделящи въглерод.

България, Хърватия, Чешката република, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения се съгласиха " да поддържат нови планове " дружно със съществуващите нуклеарни централи, се показва в изказване, оповестено по време на срещата на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Стокхолм.

" Ядрената сила е един от многото принадлежности за реализиране на нашите цели в региона на климата ", за произвеждане на електрическа енергия за облекчаване на потребителското търсене и " за сигурност на доставките ", обявиха те.

Министрите от 11-те страни разгледаха и опциите за по-нататъшно научно съдействие в региона на нуклеарната енергетика и за продан на най-хубави практики за решение на въпроси, свързани с сигурността.

Франция, която от дълго време разчита на атомна сила, е отпред на напъните за създаване на по-тесни европейски връзки в региона на нуклеарната енергетика.

Преди срещата на министрите кабинетът на министъра на екологичния преход Агнес Паниер-Рунашер съобщи, че задачата на Франция е да " сътвори нуклеарен съюз ".

Париж има вяра, че нуклеарната сила може да помогне на страната и на Европа да реализират задачите си в региона на климата, изключително за производството на " зелен " водород за превоза и индустрията.

Въпросът обаче раздели Европа и няколко страни от Европейски Съюз са твърдо срещу, като Германия и Испания са водещи в рецензиите.

Австрия, Германия и Люксембург потвърдиха в Стокхолм опълчването си на развиването на нуклеарната енергетика в Европа.

" Ако желаеме да спечелим конкуренцията с изменението на климата, би трябвало да сме бързи ", съобщи в понеделник министърът на енергетиката на Люксембург Клод Турмс, като добави, че построяването на нови нуклеарни централи ще отнеме 15 години.

" Това е доста повече идеология, в сравнение с деловитост ", добави той.

В момента Европейски Съюз разисква промяната на пазара на електрическа енергия, която също раздели блока.

Франция предлага дълготрайни енергийни контракти на обезпечени цени, които биха били от изгода за нуклеарното произвеждане, само че Германия е изрично срещу сходна стъпка. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР