Единадесет държави от Европейския съюз призоваха за голяма предпазливост при

...
Единадесет държави от Европейския съюз призоваха за голяма предпазливост при
Коментари Харесай

В ЕС 11 страни настояха за предпазливост при разхлабване на правилата за държавна помощ

Единадесет страни от Европейския съюз приканиха за " огромна нерешителност " при облекчаването на разпоредбите на блока за държавната помощ в опитите да се поддържа зелената промишленост на Европа. Според тях това рискува да навреди на конкуренцията вътре в съюза, сподели документ, представен от " Ройтерс ".

Документът с дата 10 февруари беше изпратен до Европейската комисия и подписан от Дания, Финландия, Ирландия, Полша, Швеция, Нидерландия, Унгария, Латвия, Чехия, Словакия и Белгия.

облекчение на рестриктивните мерки на Европейски Съюз за държавната помощ за вложения във възобновима сила или декарбонизация на промишлеността, частично в отговор на. Подписалите обаче се тормозят от непозволено облагодетелстване на най-богатите в 27-членния блок.
" Държавната помощ за всеобщо произвеждане и търговски действия може да докара до обилни негативни резултати, в това число фрагментиране на вътрешния пазар, нездравословни съревнования за дотации и намаляване на районното развиване ", се споделя в документа, забелязан от " Ройтерс ". " Тези вреди могат да бъдат по-големи от позитивните резултати ", се акцентира в документа, а подписалите го страни приканват Брюксел да демонстрира огромна нерешителност.

Европейската комисия удостовери приемането на писмото и съобщи, че се стреми да одобри нови правила " през идващите седмици, като вземе поради получената противоположна връзка ".

Единадесетте страни приканиха Брюксел да обмисли дали други политики биха могли по-добре да реализират задачата за поощряване на зелените вложения, както и да проучва задълбочено рисковете, преди да направи каквито и да било " фундаментални промени ".

" Правилата на Европейски Съюз за държавна помощ би трябвало да бъдат създадени, като вземат поради добавената стойност на равнището на Европейски Съюз като цяло. Правилата на Европейски Съюз за държавна помощ би трябвало да пазят равните условия на вътрешния пазар на Европейски Съюз ", се акцентира в документа.

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи този месец, че Франция и Германия - двете най-големи стопански системи в блока - образуват съвсем 80% от утвърдената държавна помощ, откогато Комисията за първи път облекчи предходните ограничавания, с цел да помогне на стопанските системи да устоят на пандемията от COVID-19.

Националните водачи на Европейски Съюз разискаха въпроса предходната седмица в Брюксел, надявайки се да съумеят да уредят разликите си за дотациите преди идната среща на върха на 23-24 март.

Говорейки настрана на среща на финансовите министри на Европейски Съюз в Брюксел във вторник, немският министър Кристиан Линднер сподели: " Германското държавно управление не се интересува от повече разноски и разширение на дотациите... Мога да уверя всички страни членки, че Германия ще поддържа почтени равни условия. "

" Приканвам ги да обмислят с нас по какъв начин да насърчат конкурентоспособността, без да харчат от ден на ден и повече пари - не можем да се борим със Съединените щати, които са в положение и могат да си разрешат да заплащат повече дотации ", добави той.
Първоначално Европейската комисия предложи и основаването на специфичен фонд, предопределен да помогне на по-бедните страни от Европейски Съюз да разпределят повече държавна помощ. Това обаче не се чака тази година, в случай че въобще се реализира.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР