Един шофьор катастрофирал на края на полуострова на Стария град

...
Един шофьор катастрофирал на края на полуострова на Стария град
Коментари Харесай

Книга | Созопол в образи и думи на Михаил Заимов

" Един водач аварирал на края на полуострова на Стария град в Созопол, по нехайство се свлякъл надолу по брега. Излязъл сърдит от колата, погледнал нагоре и попитал скупчилите се от горната страна созополски баби, застанали с сложени ръце на кръста в буквата Ф: " Това е невероятно, по кое време са ги построили тези стълби тук? " " Преди 2500 години ", отвърнала едната стара жена. С тази къса история стартира представянето на книгата си " Созопол в облици и думи " нейният създател Михаил Заимов. И в нея е заключено разбирането на тази експозиция.В тази книга има всичко за Стария Созопол - история, вяра, романтика, болежка, яд, носталгия и сдържано благопожелание - в този порядък. Повече от 200 черно-бели фотографии + четири цветни, допълнени с мислите и спомените на създателя.

" Един водач аварирал на края на полуострова на Стария град в Созопол, по нехайство се свлякъл надолу по брега. Излязъл сърдит от колата, погледнал нагоре и попитал скупчилите се от горната страна созополски баби, застанали с сложени ръце на кръста в буквата Ф: " Това е невероятно, по кое време са ги построили тези стълби тук? " " Преди 2500 години ", отвърнала едната стара жена. С тази къса история стартира представянето на книгата си " Созопол в облици и думи " нейният създател Михаил Заимов. И в нея е заключено разбирането на тази експозиция.

В тази книга има всичко за Стария Созопол - история, вяра, романтика, болежка, яд, носталгия и сдържано благопожелание - в този порядък. Повече от 200 черно-бели фотографии + четири цветни, допълнени с мислите и спомените на създателя.

Албумът е плод на повече от 20-годишно събирателство с педантичността и упорството на Михаил Заимов. Фотографиите са резултата от ровене по битаци и антиквариати, частни сбирки, фамилни албуми и предоставени от другари. В нея са събрани както непознати фотографии от ателиетата на известни създатели като Стоян Сертев, Бончо Карастоянов и Григор Пасков, по този начин и фамилни фотоси и инцидентни фотографии от архивите. И познанието за един град, провокирано от безкрайното любознание до настойчивостта да се влезе след четири несполучливи опита в залите на библиотеката на Вселенската патриаршия в Истанбул.

Със сигурност това не е Созопол, който познавате. Вероятно и това е била задачата на създателя - да разкрие историята на непознатия град - от древността, началото на ХХ век до първите години на туристическия взрив. Това не е книга за морето, а книга за града и хората на морето - с всичките им несгоди, работа, тъга, празненства - плетенето на мрежи, дипленето на чирози върху дървените скари - бадури, замръзналото море, лозарството, та до изящните силуети на лодките алемани или кръвожадните убийства на делфини, до величествените скелети на вятърните мелници на края на града. Или пък фотографиите, запечатали историческия миг като речта на цар Борис Трети при полагането на главния камък на Морското учебно заведение на остров Свети Кирик и Юлита.
Реклама
Разбира се, и историите на хора, които са свързали живота си с града като арх. Михаил Соколовски, художниците Никола Танев и Пенчо Балкански, контраадмирал Сава Н. Иванов като шеф на Военноморското учебно заведение, в този момент потънало в руини.

" Созопол в облици и думи ", издадена от издателство " Парадокс ", е в действителност естетическо преживяване и признание за остарелия град, който се е трансформирал в орис за Михаил Заимов.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йово Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР