Един път в годината залезите над Аспаруховия плаж във Варна

...
Коментари Харесай

Добре дошли в "Карантината"

Един път в годината залезите над Аспаруховия плаж във Варна носят напълно друго чувство. През последните седем години фестивалът за късометражни филми " Карантината " (The Quarantine Film Festival) се наложи като едно от дребното събития в града, на които може да се види ново и пробно кино, а нетипичната локация и отдалечеността от центъра му придават характерен сексапил. Екипът на " Карантината " приготвя седмото издание на фестивала, а петте вечери с прожекции на общо 33 заглавия са планувани за 3 - 7 август.

Нищо от новините през последната година не е предизвикало името на събитието - то идва от названието на рибарското населено място към плажа. В предишното моряците, към които е имало подозрения за заболявания, са били изолирани в бараките в местността, преди да могат да влязат в града. Територията е била отцепена и по време на епидемията от холера при започване на ХХ век. За благополучие събитията и рестрикциите от предходната година не се отразяват по сходен метод - с по-засилени ограничения и обществена отдалеченост " Карантината " съумя да направи сполучливо издание предишното лято.
Автор: Георги Кръстев
" Като изключим 2020 година, която беше по-особена, в последните години в най-силните дни публиката доближаваше докъм 600 души на вечер ", споделя Георги Кръстев, един от уредниците на фестивала, куратор на програмата, също по този начин оператор и фотограф. " За съпоставяне, на дебютното издание на фестивала имаше към 300 души на вечер. " Зад събитието е школата по изкуства " Дедал ", сама по себе си също притегателна мощ за младите надарени хора в града и към този момент с 13-годишна история.

Според Кръстев, който неотдавна провежда събитие на фестивала във Велико Търново, разширението на събитието не разсейва концепцията му, защото опитът и постоянството през годините носят все по-фокусирана публика. " Публиката малко или доста към този момент знае какво да чака и рядко се срещат инцидентни хора, които стават и си потеглят, приказват или подвигат звук по време на прожекция. Мисля, че с годините стартира да се оформя една качествена фестивална публика, която знае какво да чака и се вълнува и приветства филмите, които харесва. "
Автор: Георги Кръстев
Програмата залага на игрални, документални, анимационни и видеоарт филми до 30 минути, създавани през последните две години, като за изданието тази година екипът получава заглавия от 110 страни. Филмите са опция да забележим и известни артисти в по-нетипична светлина - Уил Феръл играе в David, Оскар Айзък има основна роля в The Letter Room, а The Fall е на Джонатан Глейзър, режисьор на Under the Skin и видеа на Radiohead, Massive Attack, Blur.

С идното издание стартира и партньорството сред " Карантината " и Международния фестивал Varvo в Пескара - късмет за публиката да види най-новото от италианското късо кино.
Градове Варна, Шумен
Форумът остава предан и на идеята да опази достоверния тип на едноименното рибарско населено място, като всяко осъществяване на събитието включва и разчистване на плажа.

Повече за програмата през 2021 година на

Входът за прожекциите е свободен, а уредниците обезпечават безвъзмезден превоз до селището.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР