Един от важните показатели за състоянието на здравните услуги на

...
Един от важните показатели за състоянието на здравните услуги на
Коментари Харесай

В 14 общини няма нито един лекар

Един от значимите индикатори за положението на здравните услуги на локално равнище е достъпът на популацията до медицински лица. Ето за какво тази седмица в „ 265 истории за стопанска система “ представяме съотношението сред броя на популацията и броя на лекарите във всяка една от общините (ниските стойности на знака значат по-добър достъп). Върху този знак въздействие оказват както броят на лекарите на локално равнище, по този начин и демографските процеси. Използваните данни са от базата на НСИ за интервала до 2021 година в това число.



За поредна година община Плевен се подрежда на челната позиция, като там на един доктор се падат едвам 90 души. Следват общините Панагюрище (107 души/лекар), Пловдив (117 души/лекар), Варна (153 души/лекар) и Стара Загора (156 души/лекар). Столицата се подрежда на единадесето място, като там на всеки доктор има 184 поданици. Причината за по-добрия достъп до лекари в обособени общини се свързва доста постоянно с два фактора – съществуване на медицински университет, който въздейства в посока съсредоточаване на лекари в обитаемото място, което обслужва с изключение на локални пациенти и такива от прилежащи общини, и съществуване на огромни лечебни заведения и лечебни заведения, в които  работят лекари с разнообразни специалности.

В другия завършек на класацията са общини като Сливо поле, Аврен и Главиница, във всяка от която на единствен доктор се падат над 9000 души - цялото население на общината при разполагаем единствен доктор. В общо 14 общини няма нито един доктор, което е с две повече от  миналата 2020 година В тези общини достъпът до здравна грижа е извънредно стеснен и те разчитат на лекуване в прилежащи общини, а за по-сложни медицински процедури и лекуване – пътуват до регионални центрове с огромни лечебни заведения, даже до столицата.

През 2021 година в страната практикуват общо 29 604 лекари, като броят им е съвсем неизменен през предходните четири години. На всеки доктор се падат по 232 души от популацията, като единствено в 26 общини съотношението е под тази стойност. Важно е да се спомене обаче, че в тази статистика се причисляват и почти още 2000 лекари, които не влизат в данните за обособените общини, като това леко усъвършенства резултата за цялата страна. Това са лекарите от град София, които обслужват региона, както и тези, които не са разпределени в съответна община или област.



Интересно е да се прегледа по какъв начин се трансформира достъпът до лекари във времето. Между 2020 година и 2021 година той се усъвършенства в 143 общини, в 107 се утежнява, а в 13 остава неизменен, като това се дължи на обстоятелството, че и през двете години в тях няма никакви лекари, като се изключи случая на община Добричка. В две общини, Бобошево и Якимово, от 2021 година към този момент не практикува доктор - това демонстрира какъв брой подвластни са дребните общини от единствения доктор, обслужващ общината. С максимален ритъм се свива съотношението в общините Гърмен (-37,3%), Батак (-26,7%) и Белослав (-22,7%), а най-чувствително нараства  в Пордим (234,4%), Годеч (106,8%) и Кубрат (72,5%), като в множеството от тези случаи огромните процентни разлики са резултат на смяна от порядъка на няколко лекари. На национално равнище достъпът до лекари се усъвършенства леко, като през 2021 година приблизително на един доктор се падат по 0,4% по-малко поданици по отношение на 2020 година



В по-дълъг небосвод от пет години картината е сходна. В малко над половината общини (136)  средният брой население на един доктор понижава от 2017 година до 2021 година Спадът в съотношението е максимален в общините Созопол (-59,3%), Радомир (-48%) и Горна Малина (-44,2%), а най-вече пораства в Аврен (415,8%), Главиница (184,6%) и Годеч (163,9%). В 8 общини то не се трансформира, тъй като в тях не е имало доктор нито през 2017, нито през 2021 година, а още 6 общини бележат спад от 100%, така през интервала са изгубили всичките си практикуващи лекари. Опан е единствената община, в която през 2017 година няма лекари, само че през 2021 година към този момент практикува подобен. В останалите 114 общини натовареността на лекарите пораства. Общо за страната съотношението на популацията по отношение на лекарите се е подобрило в последните четири години, като на един доктор са се падали приблизително по 2,7% по-малко пациенти спрямо 2017 година Това усъвършенстване се дължи най-много на свиването на популацията, поради че общият брой лекари в страната е съвсем еднакъв през интервала.

В умозаключение ще отбележим, че достъпът до лекари и здравна грижа в България самичък по себе си не е сериозно зле, само че остават нерешените проблеми в опазването на здравето и районното му обезпечаване, а точно поддържане на устойчива мрежа на лечебни заведения, съответни механизми на финансиране и най-много – качествена здравна услуга.

Източник: Институт за пазарна стопанска система

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинздравеопазване лекари медицина общопрактикуващи лекари ПоследниНай-четениЗдравеопазване 44 В 14 общини няма нито един доктор Политика 724 Турция предизвести, че времето на Швеция и Финландия за НАТО изтича Енергетика 348 Меморандумът за Бургас – Александруполис ще бъде подписан „ напълно скоро “ Компании 1160 Завръщане в бъдещето: Toyota възражда остарели класики, само че с нулеви излъчвания Любопитно 12339 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа Компании 9088 Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти Компании 7304 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в София Политика 5724 „ Лукойл “ получи възбрана да изнася горива от България Всички новиниОще от ЗдравеопазванеВиж всичкиСтроителството на Националната детска болница може да стартира през 2024 г.Здравното министерство се забърза с покупката на въздушните линейкиМеджидиев: България ще има медицински хеликоптер през септември
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР