Един от важните макроикономически показатели е паричният агрегат М2. Изразява

...
Един от важните макроикономически показатели е паричният агрегат М2. Изразява
Коментари Харесай

Опасен паричен симптом в икономиката на САЩ

Един от значимите макроикономически индикатори е паричният елемент М2. Изразява количеството пари в стопанската система – налични и безналични. М2 е един от параметрите на паричната политика. Това е и един от знаците, който демонстрира настоящото положение на стопанската система и вероятното й положение в бъдеще.

Сега желая да приказвам за този индикатор в Съединени американски щати. Федералната аварийна банка на Сейнт Луис постоянно дава статистика за паричния елемент М2. По неговите данни, през януари 1959 година паричното предложение на М2 е било 286,6 милиарда $, а през декември 1975 година цената на този индикатор за първи път надвишава летвата от 1 трлн. Накрая през юли 2022 година паричното предложение M2 доближи $21,70 трилиона. Брутният вътрешен продукт на Съединените щати в края на предходната година възлиза на $25,46 трилиона Така паричното предложение възлиза на стойност, еквивалентна на 85,2% от Брутният вътрешен продукт. Това е индикатор, който се назовава " равнище на монетизация на стопанската система ".

През последните десетилетия паричното предложение M2 и равнището на монетизация на стопанската система на Съединени американски щати непрекъснато нарастват. Растежът се форсира изключително след премахването на златно-доларовия стандарт през 70-те години. Финансовата рецесия от 2008-2009 година даде спомагателен подтик за повишаване на паричното предложение. В разгара на рецесията Фед разгласи за прекосяването към политика на " количествени облекчения ".

Неговата същина е елементарна: Американската централна банка стартира интензивно да помпа стопанската система на Съединени американски щати с пари, които излизат от нейната „ печатна преса “ и които тя хвърля в обращение посредством закупуване на съкровищни и ипотечни скъпи бумаги.

Значителна (дори от време на време по-голямата) част от безналичните пари се основават от комерсиалните банки (чрез издаване на заеми). Федералният запас насърчи комерсиалните банки да усилят излъчванията на безналични пари посредством понижаване на нормите за приспадане на запаси по техните депозитни отговорности.

Необходимостта от увеличение на паричното предложение беше обоснована с желанието за бързо превъзмогване на рецесията. Политиката на количествено облекчение стартира да се лимитира едвам през 2014 година След това имаше по-скоро алегорични понижения в портфолиото от скъпи бумаги на Федералния запас и надлежно понижение на предлагането на долари, издадени от Централната банка на Съединени американски щати.

Но тези понижения бяха обезщетени от нараствания в излъчванията на безналични пари, осъществени от комерсиалните банки. Доста осезателен подтик аргументи „ пандемията на covid “, която тласна растежа на паричното предложение, заради нуждата от усилване на финансовата помощ за американския бизнес и популацията. Паричното предложение M2 продължи да пораства устойчиво до предишното лято. Юли беше апогеят.

А през август предходната година беше регистриран лек спад на М2. Експертите елементарно обясниха този феномен: паричните управляващи на Съединени американски щати са загрижени за възходящата инфлация. Традиционното средство за битка с инфлацията е компресирането на паричното предложение. Шефът на Фед Джером Пауъл още напролет на предходната година разгласи прехода към политика на количествено стягане, което включва понижаване на паричното предложение и увеличение на главния лихвен %.

И още през август беше регистриран първият резултат от сходна политика - цената на M2 понижа с $43,8 милиарда за месец.Тогава нещата станаха по-забавни и през януари 2023 година знакът M2 се оказа с съвсем половин трилион $ по-нисък от рекордните равнища от юли 2022 година

А ето и най-актуалната цифра – за април тази година: паричното предложение в края на месеца възлиза на 20,673,1 милиарда $, понижение по отношение на средата на предходната година с повече от трилион $! А относителното понижение на годишна база (април 2023 година по отношение на април 2022 г.) е 4,6%.

Ясно е, че покупателната дарба на $ през април 2023 година е по-ниска от $ през април 2022 година Намалението на паричното предложение за годината в действително изражение съгласно специалистите е най-малко 10 %. В следвоенната история на Съединените щати имаше случаи, когато имаше краткосрочни спадове на паричното предложение М2 в действително изражение.

И по този начин, в телеграм - канала на Spydell_finance открих такива забавни числа: „ Намаляването на паричното предложение в действително изражение се случи през 1970 година (в момента с 3,7%), през 1973-1974 година (до минус 5,9%), през 1980 година (минус 6,6%).Негативна наклонност има и в интервала 1988-1995 година, когато за целия интервал от максимума до минимума кумулативният спад е 7,6%. ".

Може да се допусна, че сме очевидци на най-дълбокия спад на паричното предложение в действително изражение в цялата следвоенна история на Съединените щати.

Що се отнася до номиналния спад на паричното предложение, в следвоенна Америка въобще нямаше подобен. Това се случи единствено по време на Голямата меланхолия. През 1930 година паричната маса М2 понижава в номинално изражение с 8,5%, през 1931 година има понижение с 11,2%, през 1932 година с още 12,2%, през 1933 година с 2,2%.%. Според друга оценка през интервала от октомври 1929 година до март 1933 година паричната маса в номинално изражение е намаляла с 38%.

И по този начин, както номиналното, по този начин и действителното настоящо стесняване на паричното предложение М2 се дължи на взаимоотношението на два фактора - политиката на Фед на " количествено стягане " и инфлацията, която в допълнение обезценява паричното предложение, което се понижава от Американската централна банка.

Има и трети фактор, който ясно се прояви през март-април. Това са банкрутите на Silicon Valley Bank, Silvergate Signature Bank и First Republic Bank. Фалитът на една банка неизбежно води до осребряване на част от парите по нейните сметки. През март-април паричното предложение се е свило с към $440 милиарда Експертите отдават по-голямата част от този спад на банкови банкрути.

Експертът Сергей Блинов изяснява това с елементарен образец: „... в случай че депозитите в банката са 100 милиарда, а запасите са единствено 10 милиарда (съотношението на запасите към депозитите е 1/10), тогава в случай че вложителите по едно и също време аплайват за парите си, банката ще стане неплатежоспособна (фалира) и няма можете да издадете почти 90 милиарда За тази сума паричното предложение ще намалее - парите на клиентите просто ще „ изгорят “ във банкрутирала банка.

Освен това би трябвало да се има поради, че в очакване на вероятни нападения от клиенти, банките внимателно стартират да усилват запасите си, а това, както знаете, понижава емисионния потенциал на банките.

Много американски специалисти виждат сходството на настоящите трендове в паричната стопанска система на Съединени американски щати с тези, които се появиха още при започване на Голямата меланхолия (1929-1930 г.). И американският бизнес, и обществеността стартират да се изнервят, теглейки пари от банкови депозити, трансформирайки ги в пари, акции, облигации, злато и даже криптовалути.

Това основава условия за продължаващо стесняване на паричното предложение и повишаване на банковата неустойчивост. Всички чакат втората вълна от банкрути на кредитни институции в Съединени американски щати. И в случай че стартира втората вълна, тогава ще има не просто " компресия ", а внезапен срив на паричното предложение.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР