Един от трите големи телекоми в България – Yettel –

...
Един от трите големи телекоми в България – Yettel –
Коментари Харесай

Yettel вече е с нов собственик

Един от трите огромни телекоми в България – Yettel – към този момент има нов мажоритарен притежател. Това е телекомуникационната компания от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunications Group Company (e&). От там оповестиха, че договорката с чешкия холдинг PPF е финализирана сполучливо. Компанията купува 50% + 1 акции от PPF Telecom.

Придобиването образува новото сдружение e& PPF Telecom Group, което ще се стреми да се трансформира в главен състезател в телекомуникационния бранш в Централна и Източна Европа.

Сделката възлиза на 2.15 милиарда евро и обгръща марката Yettel на пазарите в България, Унгария, Сърбия и Словакия. Тя бе обявена още през август 2023 година, само че завърши след първото по рода си задълбочено изследване по новото антимонополно законодателство на Европейски Съюз. Регулаторният обзор имаше за цел да ревизира подозренията по отношение на дотациите, предоставени от Обединените арабски емирства на e& – дали не са дали на купувача голямо преимущество при договорката.

Европейска комисия съобщи, че компанията от ОАЕ е била единственият участник в търга за придобиване на PPF Telecom Group, а цената на договорката отразява пазарната стойност.

В България придобиването бе утвърдено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) още през февруари 2024 година

PPF Telecom работи в България, Чехия, Унгария, Сърбия и Словакия, като обслужва 10 милиона клиенти. Дейностите на компанията в родната Чехия са изключени от договорката.

Съгласно изискванията на партньорството основният изпълнителен шеф на PPF Telecom Балеш Шарма и неговият мениджърски екип резервират своите функции в новосформираното сдружение.

В резултат на това партньорство нашите клиенти ще получат още по-добри условия и ще се възползват от по-добри оферти за интернационален роуминг “, споделя Шарма.
е& преди Yettel: От арабски водач до най-големия акционер във Vodafone
Припомняме, че холдингът PPF е притежател в България и на bTV Media Group. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР