Един от само четиримата майстори, изработващи весла за прочутите венециански

...
Един от само четиримата майстори, изработващи весла за прочутите венециански
Коментари Харесай

Намаляващото население на Венеция е изправено пред все повече неволи

Един от единствено четиримата майстори, изработващи весла за фамозните венециански гондолиери, Паоло Брандолизио гази през наводненото си приземно ателие за трети път през една седмица на рекордни наводнения, изгубил вяра за всякаква помощ от страна на националните или локални институции.

" Ако това събитие продължи да се повтаря, би трябвало да помислим по какъв начин да се предпазим ", споделя той и прибавя: " Защото защитните ограничения, подхванати от политиците, наподобява са незадоволителни. Трябва сами да помислим за себе си ".

 Намаляващото население на Венеция е изправено пред от ден на ден несгоди
© Reuters

На венецианците им е писнало от несъответстващите съгласно тях решения за справяне с увеличаващите се проблеми на града: рекордни наводнения, заканите за околната среда и сигурността на популацията от трафика на круизните кораби, и бремето върху публичните услуги от несъразмерния туристически поток.

Те се усещат значително изоставени, като напълно малко венецианци живеят в историческата част на града, с цел да могат да пазят ползите му и да го предпазят от преобразяване му главно в туристическа атракция.

Историческото наводняване, белязано от три покачвания на водата над 1.5 метра и най-високото от 53 години повишаване от 1.87 метра, ускори апелите за основаване на администрация, която да признае уникалността на Венеция по едно и също време поради концентрацията на културни съкровища и нарасналата й накърнимост.

Щетите от наводнението се пресмятат на стотици милиони евро, само че същинският им мащаб ще стане явен след време. Архитектурните шедьоври като катедралата " Сан Марко " би трябвало да бъдат изцяло инспектирани, а повредените ръкописи от библиотеката на музикалната консерватория да бъдат прегледани от специалисти, без да се загатват персоналните вреди, понесени от хиляди поданици и компании.

" Срам ме е ", сподели Фабио Морети, ръководител на историческата Венецианска академия за изящни изкуства, която в миналото е била ръководена от Тиеполо и Канова. " Тези места са оставени на наше настойничество. Те не ни принадлежат. Те принадлежат на човечеството. Това е завещание, което би трябвало да бъде непокътнато ", добави той.

 Намаляващото население на Венеция е изправено пред от ден на ден несгоди
© Reuters

Отчаянието се популяризира надалеч оттатък неуспеха да се завършат и задействат 78-те подводни бариери, предопределени да предотвратят тъкмо такива вреди, каквито Венеция понесе тази седмица. Предвид, че системата към момента не е приключена или отчасти тествана след 16 години работа и вложени 5 милиарда евро в нея, мнозина са скептично настроени дали тя в миналото ще проработи.

" Това е изключително състояние поради климата. Резултат от неприятното ръководство на града ", сподели Джейн Да Мосто, академик еколог и изпълнителен шеф на неправителствената организация " Ние сме тук Венеция " (We Are Here Venice), чиято цел е опазването на Венеция като жив град, а не като музей или увеселителен парк.

Майсторът на весла Брандолизио вижда систематични дефекти в отговора на управляващите, в това число неуспеха на локалните управляващи да дават незабавна помощ на нуждаещите се - празнота която бе запълнена от доброволци. Например мрежа от студенти, които помогнаха да се разчисти наводнената мебелировка на нуждаещите се и експерти като водачите на водни таксита, които предложиха превоз по време на изключителното състояние.

 Намаляващото население на Венеция е изправено пред от ден на ден несгоди
© Reuters

Засега той взема нещата в личните си ръце. За да отбрани работилницата си, където освен прави весла, само че и орнаменти за дръжките на весла на гондоли или във тип на статуи, Брандолизио твърди, че ще би трябвало да обмисли повдигането на пода с минимум 20 сантиметра и пазаруването на помпа. Това са защитни ограничения, които до тогава не е считал за нужни.

" Смятам, че ще изгубя минимум две или три седмици в работа ", сподели той и добави: " Ще би трябвало да подсуша всичко. Много неща попаднаха под вода. Затова ще би трябвало да изчистя доста принадлежности, които могат да ръждясат. Ще би трябвало да се погрижа за мократа дървесина, която не мога да употребявам, тъй като не може да бъде слепена ".

На публично ниво предложенията за по-добро администриране на града включват даване на несъмнено равнище на автономност на Венеция, на каквато към този момент се радват някои области като Трентино-Алто Адидже с нейното немскоговорящо малцинство, или даване на данъчни облекчения за поощряване повишаването на популацията във Венеция.

 Намаляващото население на Венеция е изправено пред от ден на ден несгоди
© Reuters

Едва 53 хиляди души живеят в историческата част на града, което е с една трета по-малко от преди едно потомство и понижава с близо 1000 души всяка година. Населението на островите в лагуната, в това число стъклопроизводителят Мурано и плажната дестинация Лидо, е малко под 30 хиляди души и също понижава.

Това значи, че по-малко хора ще се грижат за квартала си, ще наблюдават за проблеми с поддръжката на публичните пространства или за изпаднали в потребност техни съседи. Мнозина напущат града поради възходящите разноски или ежедневните компликации да живеят в град от канали, което може да трансформира осъществяването даже на елементарна задача в дребна авантюра.

Фотогалерия: Венеция в най-тежкото наводняване от над 50 години >

Активистите споделят също, че локалните политици наподобяват по-задължени на популацията от материковата част, повишено до 180 хиляди души, които не са директно наранени, значително, от същите проблеми като жителите на лагуната.

Те упорстват за производство на 1 декември на референдум, който да даде на историческия център и островите лична администрация, обособена от ръководещата гъстонаселения регион Местре и индустриалното пристанище Маргера. Тези региони бяха анексирани към Венеция от фашисткия деспот Бенито Мусолини.

" Именно тъй като имаме изключително състояние с климата, това нещо е още по-важно ", сподели Да Мосто. " Единственото нещо, което можем да създадем с климата,, е да се подготвим. Това изисква подобаващи политики и вложения, както и виновни инженерни действия. И тъй като политическия подтекст във Венеция е толкоз сбъркан, сега Венеция няма късмет ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР