Един от постерите на изложба в Смолян, посветена на 150-годишнината

...
Един от постерите на изложба в Смолян, посветена на 150-годишнината
Коментари Харесай

Шефът на БАН: Неприятно е, че толкова много се забави проектът за циклотронен център, ще проверя

Един от постерите на галерия в Смолян, отдадена на 150-годишнината от основаването на (БАН), показва заб(р)авената с години национална циклотронна лаборатория. – цикличният ускорител в тази лаборатория, е предопределен да създава изотопи, жизненоважни за диагностика и лекуване на онкологични болести. Той коства над 10 милиона лв., огромна част от които (3 млн. долара) са дарени от посолството на Съединени американски щати в България в последния работен ден на дипломат Джеймс Уорлик (2012 г.). Другите 2 млн. $ са подаяние от АЕЦ „ Козлодуй “.
 
 

 
 
Изложбата беше открита от ръководителя на Българска академия на науките и регионалния шеф на Смолян Недялко Славов. Във въпросния постер лабораторията е показана като налична. На процедура обаче тя е доста надалеч от построяването и стартирането й в деяние, с цел да се възползват онкоболните пациенти в страната ни и дори съвсем всички PET-скенери на Балканите от опциите й.
 
 

 
 
Ето какво тъкмо написа в постера:
„ е най-новата нуклеарна изследователска инфраструктура на България. С новата установка ние ще рестартираме нашата изследователска стратегия по радиофармация, нуклеарна физика, радиохимия, материаловедение. Произвежданите от нас радиоизотопи ще служат за диагностика, терапия и тераностика на доста човешки заболявания. Нашият циклотронен център ще избавя живота на хората “.
Поради обстоятелството, че стартирането на циклотронна лаборатория е от изключително значимо значение за обществото ни, а построяването й лиши прекалено доста време, Actualno.com помоли за изявление по тематиката ръководителя на Българска академия на науките.   
 Александър Йорданов, Ph.D.: Националният циклотронен център би трябвало да се разгласи за стратегически значим обект   Александър Йорданов, Ph.D.: Националният циклотронен център би трябвало да се разгласи за стратегически значим обект  
Александър Йорданов, Ph.D. е приключил Математическа гимназия във Велико Търново. Следва химия в СУ „ Св. Климент Охридски ” и...
 
Акад. Ревалски, на постер в изложбата във връзка 150 години от основаването на Българска академия на науките бъдещата национална циклотронна лаборатория е показана като съществуваща, а тя не е. Защо построяването й се забави толкоз доста, в случай, че от 2015-та година в България е доставен циклотрон и той отлежава от този момент?
Аз изисках информация от шефа на за това по какъв начин се движи процедурата или по-скоро реализирането на този план, който апропо е част от националната пътна карта за научна инфраструктура. Те са в края на процеса по довеждане докрай на плана за постройка.
Договорът е подписан при започване на 2019 година, а срокът за осъществяването му е 173 дни. Изтекъл е половин година по-късно през 2019-та. Сега е септември 2020-та. Защо още не е завършен?
Не е завършил и повода - тази, която на мен ми е известна, е, че компанията, която го извършва, е непозната и има проблеми от законодателен темперамент. Това е въпреки всичко характерен обект. Вътре би трябвало да има чисти стаи, по избрана технология построени. Уверението е, че те са на финала на този развой. Аз съм планувал една среща с управлението на Института още веднъж, с цел да забележим какво можем ние да създадем, с цел да подпомогнем плана, тъй като въпреки всичко те са независимо юридическо лице, ангажирано с него. Ангажирано е и, тъй като той е част от националната ни пътна карта и те в тази ситуация са получили поддръжка за развиване на потенциал. Това е другият значим детайл - да се развие човешкият капацитет. Така, че аз в околните дни ще имам среща с тях, с цел да схвана какво е ситуацията и по какъв начин ще тръгне идващият стадий, тъй като в този момент би трябвало да се афишира социална поръчка за самия градеж.
 Българска академия на науките не дават информация за „ това нещо “ - циклотронния център и за какво към този момент четири години не работи Българска академия на науките не дават информация за „ това нещо “ - циклотронния център и за какво към този момент четири години не работи
От няколко дни Actualno.com се пробва да реализира връзка с управлението на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ...
Но тази инсталация е за над 10 милиона лв. - скъпа е за здравето на хората. Стои там някъде си, неупотребявана, а ние губим скъпо време. Има предложение от академик радиохимик Националният циклотронен център да се разгласи за стратегически значим обект за България, с цел да минава през процедурите по-облекчено. Смятате ли, че този обект заслужава да бъде  стратегически за страната ни, поради същината му?
Ако има такава процедура, считам, че може да бъде разгласен за стратегически, тъй като неговата цел не е строго научна. Целта му е да подкрепя нашите лечебни заведения, медицината в България, Министерството на здравеопазването с такива изотопи, които сега се купуват от чужбина. Сега вие ме изненадвате, тъй като не знам каква е процедурата за оповестяване на един обект за стратегически. Ще би трябвало да я проуча, с цел да забележим дали можем да я предприемем. Действително общоприетите процедури са дълги, има и обжалвания.
Не е ли неточен изпълнителят - да изхарчи съвсем тройно повече време, а се е състезавал на конкурентни начала?
Единственото, което мога да кажа, е, че фактът е противен. Аз не знам фактически от чисто юридическа позиция по какъв начин стоят нещата, тъй като не сме сключвали ние контракта, не сме избирали ние реализатор. Както ви споделих, желаех информация, само че тъй като беше летен интервал, не можахме да отидем на място. Предстои идната седмица да създадем това нещо.
Има ли към този момент съмнение какъв брой би коствало строителството на постройка за циклотронна лаборатория?
 Архитекти от Милано ще проектират постройка на отлежалия циклотрон Архитекти от Милано ще проектират постройка на " отлежалия " циклотрон
Архитектурно бюро от Италия, по чийто план са изпълнени лечебните заведения " Сан Рафаел " в Милано и " Сан Джерардо " в Монца, ще проектира постройка...
Разбира се, че в плана би трябвало да е разказано какъв брой би коствало това нещо. Иначе няма по какъв начин да се разгласи социална поръчка. Тези детайлности ще ги науча в близко време.
Когато доскоро говорихте за научния план за Родопите, който е спрян, казахте, че е имало финансови спънки, само че тях към този момент ги няма. Какво имахте поради?
Че в случай че е належащо финансиране за довеждане докрай на подобен план, средства доста по-лесно се намират в този момент. Това са били бедните години, когато на практика за просвета нищо не се даваше. Сега, отвън институционалното финансиране, всяка година от 2018-та насам по предложение на МОН се заделят средства най-общо казано за научни проучвания в централизирания бюджет. След това въз основата на планове може да се получи финансиране. Така се деблокира. Така се получиха средства за националните научни стратегии, за фонда. Тоест, в този момент има средства, които могат да бъдат получени на планов принцип, когато това нещо е значимо за страната или науката. Родопите е огромен район и аз съм уверен, че в случай че ние отидем с един план, който ще покаже по какъв начин учените ще подкрепят специалистите, регионалните управи, ще се намерят средства. Много по-облекчен е пътят за това. И МОН, и министърът на образованието и науката поддържат такива проучвания, които непосредствено подкрепят обществото и адресират такива проблеми от огромно публично значение.
Защо съгласно Вас тогава учени от Българска академия на науките бяха създали подписка за събаряне на държавното управление?
Всеки жител има право да си каже дали е за или срещу обещано нещо. В този смисъл това е персонално тяхно, в качеството им на жители, волеизявление. То не е публично мнение на Българската академия на науката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР