Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива.

...
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива.
Коментари Харесай

Сините сливи

Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прелестен източник на витамин А, C, B, калий, магнезий, желязо и фибри. В прясно положение можете да я включите към разтоварващи режими, заради ниското си калорийно наличие (50 калории на 100 грама) и известното й деяние стимулиращо перисталтиката на червата. Прекрасен, мармалади и сладка. Не се колебайте да добавите този необикновен източник на антиоксиданти към купата с.

От всички минерали, които съдържа синята слива, калият и магнезият са в най-голямо количество. Затова и потреблението на този плод укрепва мускулите, въздейства добре на сърдечно-съдовата система, предотвратява задържането на вода в организма. Като прибавим и съществуването на витамини от B групата, дамите които включват този плод в своето меню се радват на по-малко недоволства по време на менструалния цикъл (и бременност), добър тонус и очевидно еластична кожа, здрава коса и нокти.

По време и след боледуване, витамин А в сините сливи, спомага имунната система да се оправи с инфекции в организма. Помощник в битката против атеросклерозата, инфаркт, инсулт и други заболявания свързани с холестерола, който този плод сполучливо извежда от тялото.

След сушене сините сливи резервират забележителна част от потребните си качества. За страдание огромна част от тези, които се продават в комерсиалната мрежа са обработени с спомагателна химия. Но пък доста елементарно можете да си изсушите сами и в домашни условия. Освен, че оказват помощ за намаляващите през зимата защитни функционалности на организма, сушени, те са и прелестна добавка към някои ястия и свинско.

Сушене на сливи.
Изберете здрави плодове, измийте ги и подсушете добре. Не е нужно да премахвате костилката на сливата. Високото захарно наличие на плода не разрешава ферментация към нея. Изберете слънчево място, наредете ги върху хартия. В взаимозависимост от размера на плода са нужни от седмица до две за изсушаването им.

Сините сливи са източник на оксалати, най-честия извършител на камъни и песъчинки в организма, за това не се предлагат за хора с нарушен метаболизъм на минералите (проблеми с бъбреци, жлъчка и т.н.).

Баба ми лекуваше с свеж сок от сини сливи афти и възпаления в устната празнина. Mалка глътка сок се жабурка в устата към 2-3 минути.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР