Един от основните приоритети в политиките на Община Пловдив е

...
Един от основните приоритети в политиките на Община Пловдив е
Коментари Харесай

Тодор Чонов: 5,8 млн. външни автомобила натоварват трафика в...

Един от главните цели в политиките на Община Пловдив е обезпечаването на безвредни пътни артерии

Предстои до края на 2021 година еднопосочно придвижване да се вкара и по някои основни улици в регион „ Северен “

Велосипедистите разполагат с близо 65 км велоалеи и могат да карат доста по-безопасно

-------------------------------

- Г-н Чонов, кои са главните провокации пред локалната власт, когато приказваме за трафика и публичния превоз?

- Като всеки разрастващ се град, Пловдив има проблеми с трафика и това е ясно на всички. Проблемите са разнообразни, само че би трябвало интегриран метод за тяхното решение. Организацията на придвижването е единствено едната страна на въпроса. Другото предизвикателство е по какъв начин да накараме хората да слязат от колите си за ежедневните пътувания. Това, естествено, може да стане единствено с комфортни и налични други възможности за напредване из града. Вече имаме опит с електрическите автомобили чартърен и електрическите скутери, от ден на ден хора употребяват и велоалеите. Важна крачка е основаването на общинското дружество за екологичен превоз, концепцията за което към този момент е избистрена и планът на процедура започва с презентацията пред общинските съветници.

- А какво е положението на инфраструктурата? Безопасни ли са пътищата в Пловдив и кои от тях се водят с нараснала централизация на ПТП?

- Темата за пътната сигурност е извънредно сериозна, тъй като става въпрос за запазване на човешкия живот, а няма по-важно от това. Въпросът, който стои пред локалната власт, става все по-сложен поради по-натоварения трафик в Пловдив и в страната, по тази причина един от главните цели в политиките на Община Пловдив е обезпечаването на безвредни пътни артерии. Градът ни е стеснен и неговата територия е заключена от табела до табела, което го натоварва всекидневно. Трудност ни основава и фактът, че

външният кръг не е изцяло подготвен и трафикът минава през града.

По данни на бранш „ Пътна полиция “ от началото на 2021 година до края на юли са регистрирани 14 произшествия. Те са станали на кръстовищата на бул. „ България “ с „ Васил Априлов “, на бул. „ България “ с ул. „ Победа “ на бул. „ Васил Априлов “ с „ Шести септември “, на бул. „ Санкт Петербург “ с „ Освобождение “ и с ул. „ Лев Толстой “ (общо пет), на „ Руски “ с ул. „ Преслав “.

- Какви ограничения са подхванати от Общината, с цел да пътуваме безпроблемно в Пловдив?

- Справките сочат, че на месец в града влизат и излизат 5,8 млн. моторни транспортни средства плюс колите в самата община. С цел да облекчим това извънредно интензивно придвижване

основни кръстовища са включени в Системата за ръководство на трафика,

като е осъществена и спомагателна смяна на етапите на 10 съществуващи светлинно контролирани кръстовища с спомагателна дясна секция. Допълнително са инсталирани светодиодни пътни знаци със специфични наставления Д17 „ Пешеходна пътека “ на 12 пешеходни пътеки. Предвиждаме на още места да сложим такива. Въведена е еднопосочност на придвижването в по-голямата част от улиците в централната градска част. Целта ни е до края на 2022 година към тази организация да се премине съвсем в целия град според настоящия Генерален проект за организация на придвижването. Предстои до края на 2021 година еднопосочно придвижване да се вкара и по някои основни улици в регион „ Северен “.

Друга мярка, която сме подхванали, е слагането на

оградни пана за обезопасяване на прекосяване

от пешеходци. От началото на годината са поставени 840 броя. През последната година са сложени близо 100 антипаркинг колчета по тротоарите. Велосипедистите разполагат с близо 65 км велоалеи и могат да карат доста по-безопасно. Подписахме меморандум с две компании, които дават електрически тротинетки, посредством които се обезпечава различният превоз. ​За хора с увреждания в синя зона са обезпечени 170 паркоместа, като престоят до 3 часа е безвъзмезден за тях.

- Много от улиците са едва осветени. Например бул. “Ал. Стамболийски”, където с изключение на дефицит на лампи непрекъснато има дупки. Какво прави Общината по този проблем?

- По бул. „ Александър Стамболийски “ се подменя остарялото осветяване с LED, като досега са инсталирани 16 лампи по 100W и 53 по 40W. Осветени са пешеходните пътеки сред кръстовищата за по-добра видимост.

- На доста места липсва хоризонтална маркировка. Достатъчни ли са средствата и кои предприятия я правят, в това число и отвесната?

- Тази активност е предоставена на Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза “, отдел „ Безопасност на придвижване “. През 2019 година

създадохме звено за хоризонтална пътна маркировка

и закупихме нужните машини. В рамките на отпуснатите бюджетни средства е положена хоризонтална пътна маркировка по основната и второстепенната улична мрежа, като предпочитано са освежени пешеходните 150 пътеки пред учебните заведения и детските заведения.

Пловдив е град, където на някои основни места има паважна настилка, което също е предизвикателство за по-продължителното задържане на маркировката, тъй като върху нея боята се резервира доста по-кратко. Община Пловдив продължава използването на пробни технологии, като цветни павета или блокове, с които да реализираме по-дълготраен резултат.

- Обсъжда ли се вид за нарастване на скоростта, като всички знаят, че в Пловдив се кара с над 50 км?

- В градски условия

за увеличение на скоростта се изисква да няма пешеходно секване на улици и булеварди на едно равнище.

През февруари 2021 година по Асеновградско шосе от кръстовището с бул. „ Цар Симеон “ до табелата скоростта беше увеличена до 70 км за по-бързото изнасяне на трафика на околовръстното шосе.

- Преди години светофарите бяха оборудвани с броячи. Имате ли желание да върнете тази процедура?

- Засега нямаме желание да ги връщаме наново, минимум законово тематиката не е изцяло изчистена. Из​граденият Център за надзор на трафика към Оперативна програма ОКТ, който се надгражда, в допълнение подкрепя и обезпечава нужната пропускливост на МПС, като се дава преимущество на рейсовете в градския превоз. Това е несъпоставимо с броячите по кръстовищата.

ВИЗИТКА

Тодор Чонов е назначен за заместник-кмет по превоза в екипа на кмета Здравко Димитров след локалните избори. В администрацията е поканен като експерт с опит в структурите на Министерство на вътрешните работи. В полицията е от 1987 година, като по-голяма част от кариерата му е обвързвана с Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП). През 2009-2013 година управлява Областната дирекция на МВР-Пловдив.
Свързани вести Избират с конкурс шеф на новата общинска компания „ Екобус ” Само с екоколи в центъра на Пловдив за Великден
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР