Един от новите суперкомпютри на Европейския съюз ще е в

...
Един от новите суперкомпютри на Европейския съюз ще е в
Коментари Харесай

Един от суперкомпютрите на ЕС ще е в София

Един от новите суперкомпютри на Европейския съюз ще е в София. В българската столица ще бъде изработен център за свръхбързи калкулации, които би трябвало да се употребяват от учени и бизнес, както и да създават приложения в доста области - от основаването на медикаменти и нови материали до битката с изменението на климата.

Освен в София такива суперкомпютри ще има и в Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург), и Марибор (Словения), оповестиха от Европейската комисия.

Общо 19 от 28-те страни, участващи в Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC), ще се включат и в консорциумите, експлоатиращи центровете. За основаването на центровете са планувани 840 млн. евро. Част от тях се обезпечават от бюджета на Европейски Съюз. Самото взаимно дружество има бюджет от 1 милиарда евро. Половината от тях се обезпечават от общия европейски бюджет, другата половина от участващите страни. Около 400 млн. евро се чака да дойдат от частни компании, които ще се включат в плана.

Конкретните правила за финансиране на осемте суперкомпютъра на Европейски Съюз ще залегнат в подробните съглашения за приемането на центровете за калкулации.

" Тези местоположения ще дадат на нашите учени достъп до суперкомпютри от международно равнище - запас, който е стратегически за бъдещето на европейската индустрия. Научните служащи ще могат да обработват данните си в Европейски Съюз, а не отвън него. За Европа това е огромна крачка напред към достигането на идващото равнище в изчислителния потенциал. Така ще успеем да реализираме прогрес и в технологиите на бъдещето, като Интернет на нещата, изкуствения разсъдък, роботиката и разбора на данни ", разяснява заместник-председателят на Европейска комисия Андрус Ансип, който дава отговор за цифровия обединен пазар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР