Един от най-внушителните водопади в света - Виктория, се превърна

...
Един от най-внушителните водопади в света - Виктория, се превърна
Коментари Харесай

Водопадът Виктория пресъхна

Един от най-внушителните водопади в света - Виктория, се трансформира в неугледна бликам поради сушата, която изтезава Южна Африка, заяви в. " Дейли мейл ".

Водопадът Виктория, който е на границата сред Замбия и Зимбабве, е пресушен съвсем изцяло. Някога оглушителният проливен дъжд от разпенена вода и тътенът в близост съвсем е липсващ. Вместо него, откакто водата спадна на половина и доближи най-ниското равнище от 40 години, под скалите се виждат няколко неугледни езерца.

Като причина за трагичните промени в пейзажа бяха посочени климатичните промени. Президентът на Замбия Едгар Лунгу даже прикани западните страни да бъдат по-сериозни в опазването на околната среда. Той посочи какви вреди предизвиква световното стопляне:

" Те (климатичните промени) са сериозен проблем, същински проблем - сподели Едгар Лунгу пред Скай нюз. - Изненадващо е, че хората го омаловажават и споделят " киматичните промени не са действителни ".

Местната организация по туризма обаче омаловажава терзанията, че е застрашено съществуването на водопада.

" Нормално е по това време на годината водите да се ниски, само че водопадът няма да пресъхне, до момента в който сме живи. Водата не е колкото през предходните години, само че водопадът не е пресушен " - съобщи неин представител.

Водопадът с височина 100 м притегля хиляди туристи в региона. Сушата обаче не е пагубна единствено за стопанската система, тя обърква до безпорядък дивия живот в близките национални паркове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР