Един от най-влиятелните бизнесмени в България е наел една от

...
Един от най-влиятелните бизнесмени в България е наел една от
Коментари Харесай

Радио “Свободна Европа”: Пеевски - българският олигарх начело, наема лобистка фирма след критичен доклад

Един от най-влиятелните предприемачи в България е наел една от водещите лобистки компании във Вашингтон след обвинявания, че подкопава демонстрацията и подхранва корупцията в източноевропейската страна.
Делян Пеевски - медиен магнат и законотворец, е наел BGR Group (третата по величина лобистка фирма), с цел да му помогне с “проблеми в САЩ”. Това излиза наяве от документи, импортирани в регистъра на лобистите към Министерството на правораздаването и е оповестени на 17 декември. Шестмесечният контракт е бил подписан сред Александър Ангелов (адвокат, непосредствен до Пеевски) и BGR.

.

Пеевски ще заплаща на компанията 30 000 $ месечно. BGR ще даде услуги по държавни въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни връзките с подобаващи публични лица и основни фигури в Съединени американски щати.

Лобистът, който ще се занимава с това, е Том Лок - пенсиониран върховен чиновник на ФБР. Според уеб страницата на компанията той е профилиран в връзките с Министерството на правораздаването, ФБР, Централно разузнавателно управление на САЩ, Министерството на финансите и други американски и интернационалните правоприлагащи и разследващи организации.

Ангелов и Пеевски отхвърлиха да отговорят на въпроси, изпратени от радио “Свободна Европа” по отношение на проблемите на магната в Съединени американски щати. Джеф Бирнбаум, който оглавява отдела за връзки с обществеността на BGR също не се отзова на молбата за коментар.

Лобистките старания на Пеевски идват директно след сериозен отчет за неговото въздействие в България, НАТО и страните от Европейски Съюз. Освен това всичко се случва и малко преди в Белия дом да влезе новата администрация, която даде обещание да се оправи с неуспехите на демокрацията и корупцията измежду съдружниците.

Маршал Харис, различен лобист във Вашингтон, само че за различен предприемач - Пламен Бобоков, даде информация, съгласно която Пеевски е “главният проектант на разрива на българската народна власт и превръщането на страната в незаконна държава”.

Харис е някогашен чиновник на Държавния департамент, който е служил в България от 1988 до 1990 година Той бе нает от Бобоков през юли, откакто предприемачът и неговия брат Атанас Бобоков бяха арестувани в България по обвинявания за корупция и проблем с ръководството на боклуци.

По това време Харис съобщи, че обвиняванията против Бобокови са измислени и опит на корумпирани чиновници да изземат техните печеливши активи, които включват един от най-големите производители на моторни масла и индустриални смазочни материали в Източна Европа.

Основният кукловод

Материалът, който Харис популяризира на американските депутати, разказва Пеевски като “главният олигарх “ на българския министър председател Бойко Борисов и “основният кукловод “ в страната. Пред радио “Свободна Европа” Харис съобщи на 18 декември, че няма логичност в това Пеевски да харчи толкоз пари по юриста си и работата му с BGR, в случай че не са получавали запитвания от американски организации и не е трябвало да отговорят.

По думите му сключването на контракта идва в сериозен за американската политика миг. Той чака встъпващата администрация на Байдън да се отнася с терзания по отношение на върховенството на закона в България и други съюзнически страни и то доста по-сериозно, в сравнение с администрацията на Доналд Тръмп.

Новоизбраният президент Джо Байдън нееднократно изрази своята паника към неналичието на демократични полезности в някои от страните в Източна Европа и уточни, че ще организира среща на върха по отношение на демокрацията по време на първата си година в Белия дом, с цел да се оправи с нациите, които отстъпват от демократичните правила.

40-годишният Пеевски управлява вестници, частен ефирен канал и редица новинарски уеб сайтове. Организацията “Репортери без граници” твърди, че към 80% от печатните издания в България, както и мрежа от частни телевизионни мрежи и уеб сайтове концентрира в ръцете му голямо въздействие. Според водачи на опозицията той стои зад назначението на министри и лица в системата на правораздаването.

Това не е първият път, в който Пеевски е наемал лобистката компания RGB през юрист Ангелов. През 2017 година той се обърна към компанията, откакто различен предприемач - Цветан Василев, стартира да лобира във Вашингтон за наказания против олигарха по закона Магнитски. Нормативният акт разрешава на държавното управление във Вашингтон да постановат забрани за пътувания и да афишират наказания против лица от целия свят, виновни за нарушение на човешките права и данни за голяма корупция.

Василев е някогашен банкер, който сега живее в заточение в Сърбия. Той е издирван от българските управляващи и е упрекнат в управление на незаконна интервенция. Самият Василев отхвърля тези обвинявания, отправени от Пеевски и някогашния основен прокурор Сотир Цацаров. Според някогашния банкер те стоят зад целенасочена акция против него. Пеевски отхвърля тези обвинявания.

Статията е оповестена от редакцията на радио " Свободна Европа " във Вашингтон. Неин създател е журналистът Тод Принс. Той е сътрудник на медията, живял в Русия в интервала 1999-2016 година Работил е като кореспондент за “Bloomberg ". Бил е капиталов консултант за " Merrill Lynch ". Пътувал е доста из Русия, Украйна и Централна Азия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР