Един от най-вкусните начини за приготвяне на печена риба -

...
Един от най-вкусните начини за приготвяне на печена риба -
Коментари Харесай

Печена риба в кора от сол

Един от най-вкусните способи за подготвяне на печена риба - в кора от сол

Необходими Продукти

● риба - 2 бр. по 450 г всяка
● чесън - 2 скилидки
● краве масло - 20 г
● морска сол - 1 кг едра едра (или малко повече)
● белтък - 1 бр. от малко яйце
● зехтин - за поръсване при поднасяне
● магданоз - за декорация и прохлада

Начин на подготвяне

Подходящи за печене в кора от сол са белите риби със плътно, само че в това време нежно месо. Например идеални за задачата са ципурата, фагри, лаврак или червен снапер (червен берикс), който в тази ситуация аз съм избрала. Това е една извънредно вкусна риба, наподобяваща на фагри по външен тип, тъй като са от едно и също семейство.

Който и от тези типове да изберете, можете да употребявате тази рецепта. Условието обаче е рибите да не са под 350 г (идеално тегло би било 450 г), в случай че ще вършиме 2 за самостоятелни порции.

Също по този начин може да изберете вместо две, една по-голяма риба от кг или повече. Тогава времето за печене ще се усили, както и количеството сол.

И по този начин, дотук ни стана ясно по отношение на типа на рибата и грамажа ѝ, а идващото значимо изискване е по какъв начин да бъде обработена най-добре.

Почистването на риба, която ще подготвяме в кора от сол, се състои единствено в изваждане на вътрешностите и измиване. Не е нужно нищо друго, нито даже унищожаване на люспите - не се тревожете, те ще си останат залепени при солта след това. Е, несъмнено от време на време купуваме рибата със свалени към този момент люспи, само че нищо - и това не е проблем.

Подготвяме си солта, като я сипваме в огромна купа и разбъркваме с яйчения белтък - той оказва помощ да стегне при печенето и се образува хубава кора, под която нашата сочна риба на фурна ще се задуши и сготви съвършено.

В тавичка застиламе хартия за печене (удобство за по-лесно разчистване и попречване от залепване).

Покриваме с тънък слой от солта, а може и без сол на дъното, без значение е.

Полагаме една до друга рибите на малко разстояние и в коремчетата слагаме по една смачкана скилидка чесън и парче масло. Плътно покриваме със сол, като притискаме дебелия слой.

Оставяме главата открита или можем да покрием всичко и създадем дупка единствено там, където е очето на рибата - по него ще се ориентираме по кое време е подготвена.

Печем рибата в сол на 200 °C за 35 минути или както казахме - ориентираме се по оченцето, което щом побелее, нашата риба е идеално сготвена.

Някои готвачи оставят и опашката открита. Така, щом я пернат и тя излиза с лекост, значи, че рибата е подготвена.

Това е може би един от най-лесните способи за подготвяне на риба на фурна, а за това какъв брой вкусна става - преценете сами. Просто е луксозна, запазила в себе си всички аромати и сокове.

Сол си поема, колкото и е нужна, и не се тревожете, че ще е пресолена.

Сервирането се реализира по следния метод:

С чукче се напуква кората от сол и се отстранява. Рибите се изваждат и се отделят единствено вътрешните рибни филета.

Поднасят се с поръска от зехтин, подобаващ сос, салата, картофки или каквото ви е на сърце.

Аз персонално обичам натуралния усет на приготвената по този метод печена риба в кора от сол и единствено я посипвам със зехтин и малко лимон.

Да ви е вкусно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР