Един от най-великите тенисисти на всички времена, Новак Джокович, даде

...
Един от най-великите тенисисти на всички времена, Новак Джокович, даде
Коментари Харесай

Джокович: Не оставяме по-добър свят за децата си, видях мъртви хора

Един от най-великите тенисисти на всички времена, Новак Джокович, даде обстойно изявление за аржентинския вестник „ La Nacion “, в което приказва намерено за доста забавни моменти от кариерата си и се спря на психическата мощ, която му е помогнала за превъзмогване на доста провокации в спорта и живота.

Джокович счита, че силата му е резултат от компликациите, през които е минал по време на войната в Сърбия, които са го формирали като персона.
– Войната е смут, най-лошото нещо, което може да се преживее, боязън от незнайното. Не знаеш дали идната бомба ще падне върху главата ти и всеки ден е по този начин. Аларми, сирени, всичко това ни събуждаше през нощта при доближаване на самолети. Спомням си майка ми една вечер… – стартира Новак, описвайки травматични моменти от детството си и по-късно продължи:

– Спиш, тогава се чуват сирените, би трябвало да си вземеш чантата и да отидеш до убежището. Първият път, когато се случи, майка ми се разсъни в цялостен мрак, тъй като всички спяхме дружно, не знаехме какво се случва и плакахме през нощта. Тя удари главата си в парното и изпадна в безсъзнание. Три часа сутринта е, татко ми е там и вижда жена си, която е припаднала. Бях на 12 години, братята ми – на осем и четири, всички плачехме, цялостна суматоха. Но това е опит, който ни укрепи като семейство, като персони. Пак споделям, не го поисквам на никого.
Джокович уточни, че като максимален наследник е трябвало да поеме отговорност в тези сложни времена.

– Искам да съм явен, не считам, че някой би трябвало да следва войната, с цел да бъде душевен по-силен, има и други способи да го направи. Това беше значима част от живота за мен и ме накара бързо да узрея като дете.

– Спомням си деня, когато станах на 12 и видях аероплан измежду бял ден. Беше в тенис клуба и алармите се включиха, чувате го и по-късно виждате самолета над главата си и си мислите „ какво мога да направя? “. Нищо не мога да направя. Това е най-лошото възприятие, изплашен си. Нямате надзор, нямате власт. Някой, който е по-силен, има силата да унищожи всичко в един или различен миг – изясни Джокович.
Като татко Джокович се усеща изключително уязвим към децата си.

– Какво ме прави уязвим? Повече, в сравнение с някой може да си показа, децата. Моите деца несъмнено, само че и други деца. Винаги се усещам прочувствен с децата, само че когато станах баща… Когато видя децата да страдат, ми се къса сърцето, все едно изпадам в меланхолия. Те са най-чистите същества на планетата и заслужават единствено най-хубавото, заслужават да имат бъдеще. Когато видя войната и всичко, което се случва…

Говорейки за възприятията си към войната и несправедливостта в света, Джокович сподели:

– Преживях войната, градът ми беше бомбардиран денонощно, видях мъртви хора. Сега, когато виждам война в други страни по света, не разбирам. Бих желал да знам за какво се случва това, само че това са въпроси към политици и други хора. Всичко това ме натъжава, тъй като не оставяме по-добър свят за децата, за бъдещите генерации, което значи, че не вършим положителни неща. Това е една от аргументите нашата фондация да работи с деца, желаеме да създадем по-добро общество за тях, да имат допустимо най-хубавото обучение и по тази причина несправедливостта ме прави уязвим, изключително по отношение на децата и природата. Обичам природата и животните и такива неща ме унищожават.
Накрая Джокович показа своята визия за свързване с природата:

– Освен това ме прави уязвим, когато виждам хора, страдащи от здравословни проблеми, когато усещат, че няма вяра и че няма решение. Когато бях дребен, членовете на фамилията ми бяха доста заболели и аз съм доста сензитивен към това. Ето за какво си представям свят, който е по-свързан с природата, всяко дърво ни дава О2, живот, сила, лекува душата, само че вместо това ние се взираме в телефоните си – приключи Джокович.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР