Един от най-великите играчи в историята на тениса - Роджър

...
Един от най-великите играчи в историята на тениса - Роджър
Коментари Харесай

Краят дойде! Роджър Федерер напусна корта със сълзи на очи

Един от най-великите играчи в историята на тениса - Роджър Федерер, изигра последния дуел в кариерата си! 41-годишният швейцарец реши това да бъде мач на двойки един до друг с огромния му противник през годините Рафаел Надал, като двамата представляваха тима на Европа.

Те се изправиха против Джак Сок и Франсис Тиафо в дуела от шампионата " Лейвър Къп " в Лондон. А препълнената зала " О2 " стана очевидец на същински театър, който тези четирима тенисисти сервираха. За страдание Маестрото не съумя да приключи кариерата си с победа и мачът бе извоюван от тима на Света след 4:6, 7:6(2), 11:9 в негова изгода.

В първия сет мачът вървеше гейм за гейм. Всяка от двойките печелеше подаването си без особени усложнения до 4:4. 

Решаващ се оказа десетият гейм. В началото изглеждаше, че Тиафо и Сок ще го вземат без проблеми, като поведоха с 40:15, само че по-късно изгубиха четири следващи точки и позволиха пробив, като резултатът стана 6:4 в интерес на Федерер и Надал, които затвориха сета в своя изгода.

Вторият сет предложи много повече драма. Още в третия гейм представителите на Света стигнаха до три точки за пробив при 0:40. Европейците избавиха две от тях, само че при третата Федерер сгреши на мрежата и Тиафо и Сок поведоха с 2:1 с пробив. Ветераните можеха да върнат пробива още в идващия гейм, когато получиха три благоприятни условия, само че по този начин и не съумяха да се възползват от нито една от тях и " алените " поведоха с 3:1. Все отново Маестрото и Матадора съумяха да върнат пробива в шестия гейм. Тогава се стигна до 15:40 и още с първата си опция европейците откраднаха гейма. Интересното е обаче, че това стана с една много противоречива точка, като при бързо разиграване на мрежата Тиафо удари една ниска топка и от ракетата му тя първо срещна земята, а по-късно прескочи мрежата. Това обаче стана толкоз бързо, че не се видя в действително време, само че съдията го видя и даде точката на Федерер и Надал, а повторенията демонстрираха, че е бил прав в отсъждането си. Следващият трагичен гейм бе №11, в който на сервис на Надал се стигна до 0:40 и " сините " трябваше да избавят три следващи точки за пробив. Това обаче не бе всичко, тъй като след това американците си създадоха още три брейк пойнта, само че с невероятна воля и темперамент Федерер и Надал съумяха да се измъкнат от сложната обстановка и да завоюват гейма за 6:5. И в идващия гейм бе оспорвано, само че тимът на Света съумя да го завоюва, като по този начин се стигна до тайбрек. Там Сок и Тиафо се показаха повече от чудесно и дадоха единствено две точки на съперниците си, като по този начин завоюваха сета и изравниха резултата в мача.

Така се стигна до решителен тайбрек до 10 точки. И в него драмата продължи, като противниците се бореха със зъби и нокти за всяка точка, а Джак Сок се запомни с две невероятни отигравания, с които подвигна публиката на крайници. Европейците имаха късмет да затворят мача в своя изгода, като Федерер сервира при резултат 9:8. Тиафо обаче направи смъртоносен ретур, с който за малко да отнесе главата на Надал, а по-късно американците измъкнаха и идващите две точки и се поздравиха с триумфа с 11:9 в своя изгода.

Така Сок и Тиафо донесоха втората точка за Света в шампионата, като към този момент общият резултат е подравнен на 2:2. Това обаче не бе най-важното довечера, в която доминираха страстите, изключително след края на дуела, като Федерер не сдържа сълзите си. Той завършва кариерата си с 20 трофеи от Големия шлем, златен и сребърен олимпийски орден и още куп други триумфи, като записа името си измежду най-великите, които в миналото са практикували този спорт.
 
 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР