един от най-светлите, неуморими и непримирими умове в българския театър

...
един от най-светлите, неуморими и непримирими умове в българския театър
Коментари Харесай

Почина създателят на десетки спектакли проф. Снежина Танковска

един от най-светлите, неуморими и непримирими мозъци в българския спектакъл и образованието за него, отдаден на задачата да проправя пътища, да открива и споделя нови културни хоризонти, да възпитава и отглежда инакомислещи, които да трансформират актуалната просвета - професор Снежина Танковска . Това оповестиха от Национална академия за театрално и кино изкуство (НАТФИЗ).
Тя е приключила „ Театрална постановка “ през 1973 година в класа на професор Енчо Халачев, във ВИТИЗ „ Кр. Сарафов ”. Разпределена е в Сливен, където работи като режисьор до 1982. През 1977 е поканена за помощник на проф. Халачев и става обичан учител на артисти като Веселин Калановски, Емануела Шкодрева, Ернестина Шинова, Елжана Попова, Андрей Баташов, Георги Стайков, София Кузева, Мариян Вълев, Саня Армутлиева, Деян Донков, Филип Аврамов и доста други. От 1996 самата тя става живописен началник по актьорство и постановка за трагичен спектакъл. Сред учениците й са Йоана Буковска, Теодора Духовникова, Стефан Спасов, Стилиян Стоянов, Слав Бойчев, Ирина Първанова-Раши, Христо Ушев, Йордан Ръсин, Тея Сугарева, Мартин Смочевски, Анастасия Левордашка, Стефан Прохоров, Боян Арсов, Дина Маркова.
 Почина един от най-известните български мимове Почина един от най-известните български мимове
Актьорът и един от най-известните български мимове Вельо Горанов умря на 74 години, оповестиха негови близки. Той е един от създателит...
През 1987-2001 проф. Снежина Танковска е шеф на Учебния трагичен спектакъл (дн. Театър НАТФИЗ), а през 1994-2000 – заместител ректор на НАТФИЗ. През 90-те години на 20-ти век специализира в Лондон „ Психология на изкуствата “ и приключва стратегия по ръководство на планове в региона на изкуствата към фондация „ Марсел Хиктер ”. В интервалите 2001-2009 и 2013-2017 е трикратно избирана за декан на факултет „ Сценични изкуства “. От 2009 до 2013 е началник на катедра „ Актьорство и постановка за трагичен спектакъл ”, а от 2011 е посетител учител в Централната академия за драма в Пекин. Член на борда на Европейската лига на университетите по изкуствата ELIA (1996-2002, 2008-2010). Създател и дълготраен началник на магистърската стратегия „ Мениджмънт в театралните изкуства “ (2005-2018).
Проф. Снежина Танковска основава десетки спектакли като режисьор в Сливенския спектакъл, Театър 199 „ Валентин Стойчев “, НТ „ Иван Вазов “, Учебен спектакъл НАТФИЗ, а през последните години и в Централна академия за драма, Пекин. Сред най-известните й постановки са „ На живо “, „ Секс, опиати и рокендрол “, „ Предградие “ и „ С глава в стената “ от Ерик Бохосян, „ Патешки вариации “ и „ Лесове “ от Дейвид Мамет, „ Синята стая “ от Дейвид Хеър, „ Уста цялостна с птици “ от Керъл Чърчил, „ На чисто “ от Нийл Лабют, „ Господин Ибрахим и цветята на Корана “ от Ерик-Еманюел Шмит, „ Аргонавтика “ и „ Пътуване на запад “ от Мери Цимерман.
Проф. Снежина Танковска е участник в стотици интернационалните театрални конференции, симпозиуми и фестивали в Съединени американски щати, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния, Перу, Китай, Русия, Мексико и други.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР