Един от най-популярните художници в руското Интернет пространство рисува неугледните

...
Един от най-популярните художници в руското Интернет пространство рисува неугледните
Коментари Харесай

Пънк-художникът, който рисува котки и луди бабички

Един от най-популярните художници в съветското Интернет пространство рисува неугледните прояви на съветския нрав: в картините му благи привидно котета съжителстват с таласъми и обезумели старици. Вася Ложкин е една от ъндърграунд сензациите на модерна Русия. Той не е номиниран за влиятелни награди за изкуство и не е показвал творбите си в Третяковската изложба, само че обществените мрежи са извънредно общителни към сатиричните му творби.

Той е на 40 години, а рожденото му име е Алексей Куделин. По обучение правист, а по специалност – художник, който не умее да рисува, музикант, който не знае нотите, и блогър, който няма искания за книжовен гений. Макар че се занимава с музика от дете и основава лична пънк група, известност му носи не тя, а картините му. Ложкин се счита за пънкар в живописта.

Главните герои в картините му са една рижа котка и злобна остаряла старица. Котката се радва на голяма известност в Интернет (както и измежду купувачите), а бабата е както завещание от съветските приказки за Баба Яга, по този начин и материализиран сборен облик на проклетата съседка. Освен тях в света на Ложкин живеят мечки, зайци, свине и всякакви зверове, небръснати пияни мъже и други таласъми.

Картините на Вася са зла ирония на актуалната реалност, която се надсмива на човешките пороци, икономическите наказания, политическата несвобода и руското завещание. Понякога Ложкин илюстрира афоризми, анекдоти, изречения от филми, лозунги от руски плакати или изтъркани клишета. В творбите му си тече една универсална мрачна линия, а от време на време има място и за поезия.  

Всички свои герои художникът рисува, гледайки себе си. Буквално взема огледалото, изкривява лицето си, изопачава чертите и от това излиза един огромен автопортрет. Друг източник на ентусиазъм за художника са крайградските влакове, в които в предишното се е возил доста, до момента в който живеел в дребното подмосковско градче Солнечногорск. Тогава постоянно носел със себе си скицник, и ако някой облик излезел задоволително занимателен, измислял сюжет за него. Може би от единствено себе си се ражда единствено котката – национално животно, което населява надали не всеки селски дом в Русия.

Споделено от: " Руски дневник "
Илюстрации: vasya-lozhkin.ru

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР