Един от най-отрицателните персонажи е представен като слаб стрец, крадящ

...
Един от най-отрицателните персонажи е представен като слаб стрец, крадящ
Коментари Харесай

Кой е Кашчей Безсмъртни – главният злодей в руските приказки?

Един от най-отрицателните персонажи е показан като слаб стрец, крадящ млади хубавици посредством потреблението на машинация.

Практически във всяка съветска национална приказка участва пъклен детайл – мощ на злото, с която се бори основният воин, който постоянно застава на страната на положителното. Често злото е или ужасяващ змей (триглавия Змей Горянин) или злобен вещер (Кашчей Безсмъртни).
Кой е Кашчей?
 Виктор Васнецов, Кашчей Безсмъртни, 1926

Виктор Васнецов, Кашчей Безсмъртни, 1926Свободни източници

Персонаж с името Кашчей Безсмъртни се среща в голям брой съветски национални и авторски приказки. Най-известните от тях са „ Царкинята жаба “, „ Маря Моревна “, „ Кашчей Безсмъртни “, а също по този начин и поемата „ Руслан и Людмила “ на Александър Пушкин. Понякога характерностите на Кашчей са разнообразни, само че основното не се трансформира – това е озлобен дъртак, притежаващ свръхестествена мощ. Той е остроумен и подъл, може да лети, да унищожава всевъзможни окови и да борави с тъмна магия. Понякога Кашчей язди магически кон.

Главното злочинство, което Кашчей прави постоянно, е отвличането на млади хубавици. Страшният дъртак омагьосва своите жертви и благодарение на неистини и тъмни заклинания съумява да ги отвлече и задържи в плен. Понякога Кашчей дава обещание на хубавицата доста злато, в случай че се съгласи да му стане жена. На помощ на девиците постоянно идва млад богатир, на който даже приказните животни оказват помощ в битката му със злодея.

В една приказка самият Кашчей се оказва заложник. Той е покорен и окован от девойката – богатирка Маря Моревна, само че и тук Кашчей съумява посредством илюзия да се освободи.

 Маря Моревна

Маря МоревнаТамара Шеварева/Издателство „ Малыш “, 1990
Защо се споделя Кашчей Безсмъртният?
Кашчей изгледа като ходеща мумия – той е доста отпаднал дъртак. Толкова е слаб, че в визията на античните славяни е считан за жив мъртвец, който безусловно дрънчи с костите си. „ Кашчей “ произлиза от думата „ кост “. В разнообразни приказки Кашчей дълго време не яде и не пие (понякога по 300 години). Той се намира на границата сред живите и мъртвите, по тази причина не е тъкмо жив или починал.

Друга версия за произхода на думата намираме в тюркското „ заложник, плебей “. Именно в този смисъл „ кашчей “ се среща в паметника на древноруската литература „ Слове о полку Игореве “ от XII век. Затова в приказките той непрекъснато отвлича някого или самичък попада в плен.
Къде живее Кашчей?
Най-често кей на Кашчей е злокобен мрачен и леден палат или замък, който се намира някъде в недосегаемото място „ при тридеветата земя “, както постоянно се приказва в съветските приказки. Да попаднеш там е доста мъчно, не всеки може да откри това място, а на пътя до такава степен дебнат голям брой загради и магьоснически клопки. Добрите герои може да износят не един чифт стоманени обувки, до момента в който намерят мястото.

В двореца на Кашчей се съхраняват неговите несметни благосъстояния, освен това той е извънредно свидлив и в никакъв случай не употребява имането си, а единствено го пази. Както написа Александър Пушкин „ цар Кашчей над златото си изнемогва “.
Аналог на Хадес
 Иван Билибин, Кашчей Безсмъртни, 1901

Иван Билибин, Кашчей Безсмъртни, 1901Свободни източници

В славянската митология съществува мрачно провидение с името Карачун. Това е злобен дух от долния свят, заповедник на студа, мрака и света на мъртвите. Изследователят на славянската митология Лилия Алексеева счита, че Кашчей е една от фолклорните версии на Карачун, античният дявол. „ Той се счита за зимно славянско провидение, съхраняващо черти, които въплъщават гибелта “, написа Алексеева.

Приказният Кашчей, както и митичният Карачун, наподобяват на древногръцкия господ на подземното царство Хадес. Те също отвличат други персонажи в своите царства, където е извънредно мъчно да се попадне, тъй като се намират на границата с действителния свят, а излизането оттова е съвсем невероятно. Добрите герои от съветските приказки, сходно на Орфей, слизат в страшните подземни царства, с цел да спасят своите Евридики.
А той действително ли е Безсмъртен?
Въпреки че Кашчей се назовава Безсмъртен, въпреки всичко той може да бъде погубен, въпреки това да е много комплицирано. За да се победи основният изверг и да се избавите вечно от него, би трябвало да се счупи омагьосана игла, която се намира в яйце, яйцето в патица, патицата в заек, заекът в сандъче под дъб на остров в средата на морето…

Фолклорният изследовател Владимир Проп счита, че такава настрана съществуваща „ гибел “ е обвързвана с античните показа за душата на индивида. „ Душата се счита за настрана създание, което може да живее отвън индивида, за което не всеки път е нужно да се умира. Живият човек може да има душа или една от душите отвън себе си. Това е по този начин назованата – външна душа, bush soul. Притежател на такава душа е Кашчей “, написа Проп в своята книга „ Историческите корени на вълшебните приказки “.
Кашчей в актуалната просвета
 Детски филм

Детски филм „ Царкинята жаба “, 1954Союзмултфилм

Злият дъртак става известен персонаж в детските екранизации на съветските приказки. Най-познатият „ Кашчей “ от руското кино е артистът Георги Миляр. Той извършва основната роля във кино лентата „ Кашчей Безсмъртни “ от 1944 година. За да изиграе кльощавия дъртак, на Миляр не му е нужна специфична подготовка. Филмът се снима по времето на Втората международна война, по времето на евакуация в Душанбе артистът се заразява с малария и се трансформира на практика в „ жив скелет “, тъкмо като своя персонаж. „ Тежах 45 кг с ботушите “, майтапи се Миляр.

 Кадър от кино лентата

Кадър от кино лентата „ Кашчей Безсмъртни “ с режисьор Александр Роу, 1944Союздетфилм

Премиерата на кино лентата става на 9 май 1945 година в претъпкан кинотеатър. Победата над приказното зло – Кашчей – символизира и успеха над действителното зло – нацистите.

 Григори Миляр като Кашчей Безсмъртни

Григори Миляр като Кашчей БезсмъртниSputnik

По-късно Миляр извършва Кашчей и в други руски приказни филми като „ Огън, вода и… медни тръби “ от 1967 година (където той е по-скоро комедиен персонаж). Интересното е, че в същия филм извършва и друга своя паметна роля – вещицата „ „.

 Кадър от кино лентата

Кадър от кино лентата „ Огън, вода и… медни тръби “, 1967Киностудио „ М. Горки “

Персонажът Кашчей попада допълнително от 20 кино лентата – един от най-новите е трилогията „ Последният богатир “. Кашчей е изигран от артиста Константин Лавроненко, който постоянно влиза в ролята на злодей в други филми. В тази версия режисьорът разказва Кашчей като шмекер, който оказва помощ на позитивните герои да се борят с още по-голямо зло.

 Кадър от фимла

Кадър от фимла „ Последният богатир “, 2017Кинослово, Walt Disney Pictures

През 2022 година излиза съветският анимационен филм „ Кашчей. Похитителят на невести “, тук злият вълшебник повече от 100 години безнадеждно си търси жена.



„ Кашчей. Похетителят на невести “, 2022КиноАтис, Кинокомпания CTB / СТВ

Кашчей (Koschei) попада и в известния серила на BBC „ Доктор Кой “. Именно по този начин се назовава Мастърът, тъмният изверг и диаметралност на основния воин Доктор Кой. Кашчей е заповедник на времето и се появява още веднъж и още веднъж, макар че всички мислят, че той е умрял.



„ Доктор Кой “, 1996BBC Worldwide, Universal TV

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР