Един от най-опитните планински водачи си върна титлата за най-много

...
Един от най-опитните планински водачи си върна титлата за най-много
Коментари Харесай

Непалски шерп постави рекорд за най-много изкачвания на Еверест

Един от най-опитните планински водачи си върна купата за най-вече изкачвания на връх Еверест, откакто изкачи върха за 27-ми път, единствено три дни откакто негов сътрудник шерп изравни предходния му връх . Това оповестява Асошиейтед прес.

53-годишният Ками Рита доближи 8849-метровия връх за следващ път, ръководейки група алпинисти на най-високата планина в света.

Ками Рита за първи път изкачва Еверест през 1994 година и от този момент прави това пътешестване съвсем всяка година. Той е един от многото водачи шерпи, чийто опит и умения са жизненоважни за сигурността и триумфа на задграничните катерачи, които се стремят да застанат на върха на планината всяка година.

Първата вълна от катерачи за сезона доближи Еверест през уикенда, до момента в който шерпи фиксираха въжета и направиха пътеки за стотиците, които ще се опитат да изкачат върха през оставащите дни на май. Май е най-хубавият месец за нанагорнище на Еверест, защото има най-хубавите метеорологични условия.

След края на май времето в планината се скапва и катеренето става рисково. Катерачите нормално доближават базовия лагер на Еверест през април и прекарват седмици в аклиматизиране към огромната надморска височина, неравния терен и разредения въздух, преди да изкачат върха.

Непалските управляващи са издали близо 470 разрешителни за нанагорнище на Еверест тази пролет.
 Рекорден брой алпинисти още веднъж заливат Еверест
Рекорден брой алпинисти още веднъж заливат Еверест

Има опасения, че още веднъж ще се образуват тапи по маршрута към върха
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР