Един от най-обичаните съвременни израелски писатели, Ешкол Нево (р. 1971),

...
Един от най-обичаните съвременни израелски писатели, Ешкол Нево (р. 1971),
Коментари Харесай

От третия етаж всичко се вижда

Един от най-обичаните модерни израелски писатели, Ешкол Нево (р. 1971), идва в България след едно от следващите си визити в Италия. Там книгата му " Три етажа " се радва на голям триумф, за който немалка заслуга има и Нани Морети. Италианският режисьор екранизира едноименния разказ на Нево и завоюва " Златна палма " в Кан (филмът е част от тазгодишния азбучник на кинфоестивала " Синелибри " ). Седем години след публикуването на " Три етажа " Нево към момента се изненадва, че неговите персонални безредици и психически търсения на израелец се оказват забавни за доста хора по целия свят: като се изключи че книгата е преведена на десетки езици, с нея печели премия Wizo във Франция, а " Ню Йорк Таймс " я дефинира като " хипнотична ". Другите му книги (Homesick, Neuland, World Cup Wishes, Inside Story) също са отличени с награди през годините.

Но преди да стане дума за литературните му триумфи, Ешкол Нево държи да поговорим за други негови достижения, с които се гордее - успеха му като цивилен деятел след години на уморителни митинги в Израел против министър-председателя Бенямин Натаняху. Израелското общество се опитваше да се отърве от корумпираното си ръководство, само че това не беше елементарен развой и след две години и половина политическа рецесия, избори през няколко месеца и доста мъчно съставяне на коалиция от опозицията страната най-накрая има постоянно работещо държавно управление.
Ешкол Нево Фотограф: Илиян Ружин
Паралелът сред България и Израел е явен - още при кацането си в София българите, с които Ешкол Нево първо се среща, незабавно го питат по какъв начин в Израел са съумели да се преборят с корупцията и да се отърват от порочния кръг на непрекъснати избори. " Истината е, че демокрацията желае жертви. Аз бях всяка вечер на митинги с една от трите си дъщери и изгубих освен доста от персоналното си време, само че и част от читателите си. Въпреки това има моменти, когато е значимо човек да излезе и ясно да съобщи позицията си ", споделя Ешкол Нево. Независимо че години наред написа сериозни публикации и журналистика, той счита, че са нужни и дейни дейности. Обикаля по-малките градове, по междуградските пътища, които демонстрациите затварят, приказва пред протестиращите и им вдъхва вяра.

" Последния път когато бях в Йерусалим, където се организираха и най-мащабните митинги, се разплаках от благополучие, споделя писателят, тъй като борбата с корупцията и популизма беше дълга, само че победихме. " На въпроса по какъв начин са съумели да реализират коалиция сред толкоз спорни сътрудници като израелските араби, крайнодесните евреи, представителите на религиозните, демократите, либералите и левите той дава отговор: " Сформира се красива коалиция - в нея евреи и араби са дружно. Също по този начин разбрахме, че в тази ситуация не са значими левите или десните убеждения, сега разделянето е сред политиците, които почитат демокрацията и върховенството на закона, и политиците,които непризнаватзакона, търсят малки врати в него и са популисти. "

Самият Ешкол Нево е внук на Леви Ешкол, министър-председател на Израел до 1969 година и създател на една от лявоцентристките партии в страната. Ключов израз в нашия диалог става " върховенството на закона ". Тук идва и една съществена разлика сред Израел и България - там жителите имат вяра, че правосъдната система работи, тъй като го е доказвала нееднократно - Бенямин Натаняху към този момент е обвиняем по три каузи за корупция, които се водят сега, а през годините в Израел има наказани значително политици от висшите равнища на властта. Всички знаем има ли такива наказани в България. " Ако желаете смяна, би трябвало да платите цената, демокрацията в никакъв случай не идва гратис ", напомня Ешкол Нево.

Плащането на избрана житейска цена и компромисите, които сме принудени да вършим, са доста постоянно претекст в творбите на Нево. Той признава, че таман преди да кацне в София, се е отказал да разгласява един от разказите си, тъй като е осъзнал, че негов другар би могъл да се разпознае и засегне. По същата причина споделя, че не би написал биографията на дядо си, тъй като няма да е напълно безпристрастна и почтена, другояче рискува да засегне майка си. Моралните алтернативи са крайъгълен камък и в единствената му преведена на български език книга " Три етажа ". Писателят обаче не раздава морални присъди, а оставя на читателя самичък да заеме позиция.
Капитал - брой 44
Всеки един от етажите в книгата и алтернативите, пред които се изправят персонажите, са показани ловко, от разнообразни гледни точки, все едно писателят се е освободил от всички вероятни предубеждения и е оставил напълно на читателя да реши дали Арнон от първия етаж е грижлив татко или принудител. Тази тайнственост в книгата води след себе си и смешни обстановки. " По време на полемика в Италия двамата модератори, мъж и жена, се скараха навръх тематика прав ли е Арнон в подозренията си или не ", споделя Ешкол Нево.
"Докато пишех "Три етажа ", изобщо не осъзнавах, че се трансформира в книга за тъмната страна на родителството "
Гражданинът Ешкол може да е декларирал ясно позицията си по значими за него въпроси, само че писателят Ешкол не е експлицитен или дидактичен. Той споделя увлекателно и води читателите до тънката разграничителна линия, откъдето те сами би трябвало да решат кой е добър или неприятен и изобщо има ли едно морално решение.

Като приключил логика на психиката и като наследник на психолози Ешкол Нево доста добре знае по какъв начин да построи психически достоверни облици, както и кои са тематиките табу, за които никой не желае да приказва намерено: " Докато пишех " Три етажа ", изобщо не осъзнавах, че се трансформира в книга за тъмната страна на родителството ", споделя Нево. Но тя е и такава: грешките, които родителите вършат и които мъчно се признават, самотата при развъждането на дребни деца, изолацията, голямата смяна в живота, салдото сред персоналния живот и родителската роля. Въпреки че Нево се е отказал от специалността на терапевт, героите му все едно се разкриват слой по слой пред него и читателите като на психоанализа.

" Имаше моменти от развъждането на трите ми дъщери, които бяха по-трудни от опита ми в казармата,а аз служех по време на един от военните спорове в Израел иповярвайте, беше брутално ", споделя Нево, само че в същото време споделя, че и най-щастливите мигове от живота му са свързани с децата. Въпреки своите задължения и пътувания гледа да не се отделя от тях за повече от четири дни.

" Домът е там, където са дъщерите ми ", към този момент знае Ешкол Нево, който дълги години написа на тази тематика и си задава въпроса, къде в действителност е домът. " Изследвам една от моите същности, някъде там в мен дреме " скитникът евреин " - очевидно е в романа му Homesick, в Neuland за Южна Америка, както и в най-новата му книга Inside Story, която води класациите в Израел към този момент четири месеца. Като дребен Ешкол Нево е живял няколко години в Детройт, а поради работата на родителите фамилията пътува непрекъснато. " Тогава мразех това постоянно преместване, само че в този момент си давам сметка, че ми е помогнало доста да се изградя като публицист и да слага под подозрение доста от личните си предубеждения ", споделя той.

Убеден е, че това е повода да е доста по-гъвкав, отворен, кадърен да влиза в диспути и податлив да промени мнението си, в случай че бъде уверен с причини. А около майка си, която е изследвала научно всички аспекти на смеха и даже е писала монография за вицовете за личния й татко, министър-председателя, Ешкол се е научил да намира хумора и в най-тежките времена: " Завъртам камерата от друг ъгъл и тежката обстановка внезапно става смешна. " Именно по тази причина филмът по неговата книга " Три етажа " е комедия и драма по едно и също време. Нево приключва тематиката за дома с мисълта, че може би домът е там, където можем да се доверим: на близки, на другари, на страната даже.
Кадър от кино лентата " Три етажа " на Нани Морети Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Вечерни вести 3 Медийна сергия 1 Политика 2 Медийна сергия 3 Коронавирус 1 Политика 2 Вечерни вести 3 Медийна сергия
Доверието е централна тематика в една от най-новите му книги The Last Interview - пробен разказ, в който са включени действителни въпроси, които са му задавали публицисти от целия свят, само че този път той взема решение да отговори непопулярно, без цензура. " Имах писателски блокаж и до момента в който работех по друга книга, взех решение да си повеждам този дневник, с ясната мисъл, че в никакъв случай няма да го обявявам. " Постепенно се оформя извънредно забавна конструкция, която прераства в художествено произведение. Съпругата на Нево го поучава да разгласява резултата. (Книгата е за публицист и жена му, която изгубва доверието си в него.)

Промяна на мнението, опция за прозрение в непознатата позиция, доверие - всички тези тематики, които изникват по време на диалога, неизбежно ни водят към доста сериозен сега проблем - по какъв начин могат да бъдат уверени огромният % българи, които не имат вяра в институциите, че би трябвало да се имунизират, с цел да ограничим разпространяването на пандемията? " В момента очаквам да излезе резултата ми от PCR теста, с цел да мога на следващия ден да се върна в Израел и, почтено казано, съм доста обезпокоен да не съм се заразил. Тук не се съблюдават никакви ограничения, даже в таксито и в асансьора хората са без маски ", споделя Ешкол Нево. Той е имунизиран към този момент и с бустерна доза, тормози се не толкоз за себе си, колкото, че може да болести децата си. Толерантността му към различнитемненияизчезва, когато става дума за антиваксърите или разпространяващите тайни теории , тъй като " в науката няма отзиви, а единствено обстоятелства и резултати от проучвания ". Нево незабавно се сеща за още една тематика, където не счита, че има място за отзиви и страни, а единствено веднъж напред - феминизма: " Много се веселя, че моите дъщери порастват в епохата на #MeToo, когато намерено се приказва за тези проблеми, те имат напълно друга убеденост, различен речников ресурс, друг от времето, когато аз бях младеж. "

" За всичко останало съм отворен за разумен спор, да вземем за пример, макар че не съм склонен с поддръжниците на извънредно десните партии или извънредно религиозните, които са против моите възгледи, аз се срещам с тях да обсъждаме книги. " Дава образец с музиката на Роджър Уотърс, който е имал не едно и две антисемитски изявления - " чувам Роджър Уотърс като талантлив музикант, макар че не одобрявам позициите му ". Именно по тази причина е извънредно подразнен от изказването на английската писателка Сали Руни отпреди няколко дни, че не разрешава книгите й да се превеждат на иврит. " Ако не е съгласна с израелската политика, да пристигна в Израел, да се срещне с евреи, с палестинци, с израелски араби, да приказва, да види на място, може да приказва каквото изиска, нали по тази причина сме демократична страна ", споделя Ешкол Нево. Той кани Руни да приказва пред неговите студенти в Йерусалим, както и да отиде в Рамала и да чуе младежите там - " дано е активистка, която способства и взе участие интензивно, а не активистка от дивана ". Самият той води курс по креативно писане за хора от доста разнообразни общности: евреи и араби, представители на LGBTQ общността и извънредно религиозните, хора от Тел Авив и от дребните градчета в пустинята, бедуини - всички те се събират дружно и пишат, разискват, с цел да се опознаят и да открият общото между тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР