Един от най-кресливите депутати на Продължаваме промяната Настимир Ананиев, известен

...
Един от най-кресливите депутати на Продължаваме промяната Настимир Ананиев, известен
Коментари Харесай

Настимир Ананиев, Асен Василев и Промяната горят в скандала с криптоизмамата NEXO

Един от най-кресливите депутати на " Продължаваме промяната " Настимир Ананиев, прочут партиен бродяга и мандатоносител на Политическа партия, се оказа в кръга на един от съсобствениците по криптоскандала NEXO, който занапред ще се развива и ще взима " политически " жертви. Служител на NEXO пък е Александър Ракшиев, депутат от Политическа партия в 47-мото Народно заседание и претендент за 48-то в листата на Пловдив - град. В момента е първа запаса.

 

Така след гръмовния скандал " Джемкорп " името на " Продължаваме промяната " се лепна до интернационалната афера NEXO и занулява всичките искания на харвардците и техния политически кръг да бъдат одобрявани като чисти носители на концепцията за битката с корупцията. 

 

Дотук е ясно, че притежателите NEXO, отпред с някогашния народен представител от Реформаторския блок Антони Тренчев, са основали интернационална финансова пирамида, като са привличали вложители в криптовалути с нереално високи лихви. Ужилването може да се окаже най-голямото в света с българско присъединяване, тъй като от NEXO се хвалят, че са управлявали активи за над 12 милиарда $!

 

Тази заран депутатът от ГЕРБ Тома Биков съобщи, че стартира изследване дали Nexo не е финансирала предизборната акция на " Продължаваме промяната ".

 

" Настимир Ананиев има общи свързани компании. Асен Василев е човек, който е ходил всеки ден в офиса им и са били доста близки ", разгласи нощес и водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов.

 

Припомняме, че в изявление при започване на предходната година тогавашният финансов министър и сегашен съпредседател на Политическа партия Асен Василев намерено лобира за въвеждането на разплащания с криптовалути у нас.

„ Проучваме благоприятни условия за основаване на механизъм за заплащания с криптовалути „ в кратковременен до средносрочен проект “. Водим диалози с Българска народна банка и някои от играчите в криптоиндустрията, с цел да проверим опциите и дали има смисъл да се подхващат следващи стъпки “, съобщи Василев в изявление за „ Блумбърг “.

 

NEXO се проверяват за изпиране на пари, данъчни и други закононарушения. През последните години през платформата са минали над 94 милиарда $, заяви представителят на Прокуратурата Сийка Милева. Един от клиентите е човек, свързван с финансиране на тероризъм, уточни държавното обвиняване.

 

Както към този момент писахме, NEXO е учредена през 2017 година от трима души: някогашният съсобственик на „ Кредисимо “ Коста Кънчев, някогашният народен представител от „ Реформаторски блок “ Антони Тренчев (съдружник на Настимир Ананиев от ПП) и Георги Шулев. Шулев напуща още през 2019 година, като малко по-късно сред съоснователите стартират правосъдна борба между тях.
Антони Тренчев  е разследван в Съединени американски щати за измами за милиарди долари. 

Министерството на финансовата отбрана и нововъведенията на Калифорния (DFPI), дружно с държавните регулаторни органи на скъпи бумаги в още седем щата в Америка (Ню Йорк, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Вашингтон, Южна Каролина и Вермонт), оповестиха за противозаконна активността на българската компания за търговия с криптовалута Nexo на територията на Съединени американски щати.

 

Юридически Nexo не е една компания. Тя оперира през голям брой сдружения в разнообразни юрисдикции: в Съединени американски щати (Nexo Financial LLC; сдружението е записано в щата Делауер, който е офшорна зона), Англия (Nexo Financial Services LTD), Естония (Nexo Services OU), Литва (Nexo Services UAB), Швейцария (Nexo AG), Хонконг (Nexo Finance Limited), Кайманите (Nexo Capital Inc.) и Маршаловите острови (Nexo A.G.; идентично име с швейцарското дружество), както и българското сдружение „ Ен Ди Ес “, което в действителност създава продукта.

Тази плетеница от сдружения води до юридически проблеми за Nexo. Първата страна, в която има проблем, е Естония, която през 2018 година дава на тамошното сдружение Nexo Services OU лицензи за предложение на портфейл като услуга, за превръщане на виртуални валути в твърди, както и за опериране като финансова институция. През 2020 и 2021 година ги лишава, само че компанията се снабдява с такива в прилежаща Литва.

Първоначално Nexo популяризира на уеб страницата си, че приема депозити в твърди валути, с лихви до 12%. Впоследствие рекламите са модифицирани – USD да вземем за пример става USDx, с обяснението, че потребителите получават стейбълкойн с еквивалентна стойност в долари. Бивш чиновник споделя, че стейбълкойни не съществуват. Такива не се намират в обществения блокчейн.

Първото по-сериозно обвиняване, въпреки и импровизирано, е от 2020 година Тогава консуматори споделят, че в нощта на 12 против 13 март, когато криптовалутите се срутват с 50%, Nexo трансформира разпоредбите си по този начин, че в тях да не написа, че клиентите „ резервират 100% от собствеността на цифровите си активи “. Официално Nexo отхвърля да е правила сходни промени, само че през 2021 година „ Капитал “ разгласява старите правила на платформата, предоставени от източници на медията.

През юли 2020 година Nexo получава обвинявания в обществените мрежи, че е пробвала да срине цената на криптовалутата Chainlink посредством фабрикуването на подправен отчет от нейн чиновник, Симеон Русанов. Официално компанията отхвърля да има връзка с подправения отчет, оповестен от името Zeus Capital. Бивши чиновници на Nexo обаче потвърдиха пред „ Капитал “ през 2021 година, че са знаели за съществуването на отчета, с чиято чернова „ Капитал “ разполага.

В края на същата година Nexo ликвидира позициите на всички свои клиенти, изтеглили заеми с поръчителство върху криптовалутата Ripple. Това води до първото огромно дело против компанията, Jeong vs. Nexo в съда в Калифорния. В делото за пръв път публично се слага като въпрос корпоративната конструкция на Nexo.

През 2021 година прокуратарата в щата Ню Йорк изпрати писмо за прекъсване на активността на Nexo в щата.

 

Година по-късно, през септември 2022 година, още веднъж Ню Йорк стартира правосъдно произвеждане против компанията с обвинявания за нелицензирана банкова активност и неспазване на възбраната за работа. Седем други щати не разрешиха депозитния артикул на компанията, като във всеки от документите имаше спомагателни непублични елементи за финансите на компанията.

Може би най-важното е изказванието на управляващите в Кентъки, които споделят, че в случай че Nexo не брои личния си токен NEXO като актив, компанията би била в действителност в неплатежоспособност. Според Кентъки действителната стойност на NEXO е 0 $, тъй като Nexo и нейни чиновници държат над 95% от всички монети.

В началото компанията носи името NexoBank, само че втората част е отстранена от името, тъй като в доста страни законът не разрешава финансови компании да носят името „ банка “ в името си, в случай че нямат лиценз за такава. Като начално финансиране Nexo набира 52.5 млн. $ от първично монетно предложение (ICO). В първите си месеци компанията се брандира като обвързвана с „ Кредисимо “.

В четвъртък сутринта прокуратурата, ДАНС и Националната следствена работа (НСлС) влязоха в офисите на българската криптокомпания Nexo. Макар към момента да няма повдигнати обвинявания, от прокуратурата обявиха, че става дума за интервенция против скица за пране на пари, финансови и данъчни закононарушения, както и заобикаляне на интернационалните наказания против Русия. Прокуратурата твърди, че работи по случая от месеци и в следствието вземат участие над 300 души.

От следствията на прокуратурата максимален интерес буди този за евентуалната помощ от компанията при заобикаляне на глобите против Русия и финансирането на терористична активност. Макар до този миг да няма повече информация, нито даже повдигнато публично обвиняване, криптовалутите от дълго време са потвърдили, че са желан избор за сходен вид финансиране.

Следобед съоснователят и съсобственик на Nexo Антони Тренчев разяснява пред „ Капитал “, че компанията употребява инструмента Chainalysis, с цел да сканира идващите пари в платформата си, тъй че да следи от кое място идват те, както и при изтегляне на крипто то да не се насочва към адреси, свързани с противозаконна активност. „ Хората работят от у дома и всичко по платформата действа обикновено “, сподели още той.

Българското следствие идва след месеци на засилен интерес върху Nexo от страна на интернационалните регулатори и прокуратурата в Ню Йорк и Южна Каролина. Двете може да не са свързани, само че повдигат един въпрос, който остава неотговорен за огромна част от хората, които не се занимават с криптовалути: какво в действителност прави Nexo?

Основната активност на Nexo е даването на заеми в твърда валута против поръчителство в крипто, както и приемането на пари на клиенти, върху които изплаща лихви – т.е. депозитен артикул. Казано в резюме, главната активност на Nexo е банкова, само че без да има банков лиценз, като през годините компанията е твърдяла, че подобен не ѝ е необходим, тъй като всички пари в един миг минават в крипто. Тя не е неповторима с този бизнес модел, който се ползва и от други криптокредитори по света. През 2022 година множеството от тях, като главните съперници BlockFi и Celsius, банкрутираха.

Освен главната си активност Nexo поддържа и борса за криптовалути, като самата тя също търгува. В края на ноември Nexo разгласява в Twitter в детайли пояснение на своя бизнес модел, което докара до рецензии измежду някои консуматори, че компанията работи по едно и също време като банка, хедж фонд и борса с парите на клиентите си.

Отвъд всичко това има голям брой въпроси и подозрения през годините, които може и да получат отговор при действително следствие.

В България Nexo е по-известна като шеф, в сравнение с като компания с съответна активност. Причината е елементарна: публично платформата на Nexo не може да се употребява от български жители, като компанията в никакъв случай не е посочвала съответна причина за това. Неофициално български клиенти въпреки всичко има, само че единствено такива, чиито IP адреси са разрешени от самата компания, т.е. необходим е пряк достъп до хората, взимащи решения.

Българското сдружение „ Ен Ди Ес “ има към 600 чиновници и за 2021 година има 27.8 млн. лева доходи. Всъщност това е единствено компанията, която създава софтуера, а финансовите интервенции се вършат през голям брой разнообразни сдружения в обособени юрисдикции. Корпоративната конструкция на Nexo е, меко казано, комплицирана, като самата прокуратура в четвъртък разяснява, че множеството от компаниите са кухи и са употребени като „ пощенски кутии “.

Консолидирани финансови данни за Nexo в никакъв случай не са оповестени, като сглобяването на цялостна картина за бизнеса ѝ граничи с невъзможното. Все отново от самата компания и от някои от делата против нея някои откъслечни цифри дават визия за мащаба ѝ. Според прокуратурата в България за пет години през нея са минали 94 милиарда $. Според прокуратурата в Ню Йорк сред януари и май 2021 година е направила 29 млн. $ през депозитния си артикул единствено в Съединени американски щати, което допуска общи доходи за 2021 година сред 200 и 300 млн. $.

Българската прокуратура цитира цифрата 94 милиарда $, които са „ минали “ през Nexo през последните пет години, само че това евентуално е общата сума на всички вкарани и изкарани пари от клиенти, а не доходи на компанията.

Официално компанията употребява услугите на счетоводната компания Armanino, която прави дневна оценка на активите ѝ.

 

Към сутринта на 12 януари те се правят оценка на 2.4 милиарда $, а в най-високата си точка са били 12 милиарда $. Активите се мерят и в долари, и в биткойни, с цел да може да се направи съпоставяне за крипто активите, без да се взема поради волатилността на цената им в долари. Дори по този начин обаче единствено за последните три месеца Nexo е изгубила към половината от вложенията на клиенти.

Важно конкретизиране е, че Armanino прави препоръка на активите, а не одит – т.е. Nexo подава данни на Armanino, че има съответното количество активи и Armanino верифицира и свидетелства. Armanino е и компанията, която обслужваше банкрутиралата борса FTX, към което понесе съществени репутационни вреди. В края на 2022 година тя разгласи, че излиза от криптобизнеса.

Голяма част от бизнес модела на Nexo се гради върху нейната лична криптовалута NEXO.Около нея също е имало голям брой въпроси, главно каква част от монетите в циркулация са благосъстоятелност на компанията и надлежно дали цената ѝ (0.72 цента към 12 януари или 408 млн. $ пазарна капитализация) е действителна.

Друг евентуално проблематичен миг е, че депозитните артикули на компанията на доктрина минават през стейбълкойни на Nexo – USDx, EURx и GBPx, еквиваленти на $, евро и английски паунд. Такива криптовалути обаче не могат да бъдат открити на никое място в обществения блокчейн, а от компанията безмълвно отхвърлят отговор на „ Капитал “ за повече информация какви са монетите, върху кой блокчейн са и други

Според някогашен чиновник в компанията въпросните стейбълкойни не съществуват – когато консуматор вкара долари в платформата, в сметката му излиза, че той има USDx, само че без да има действителен цифров актив.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР