Един от най-красивите средновековни градове на Италия е Лука. Градът,

...
Един от най-красивите средновековни градове на Италия е Лука. Градът,
Коментари Харесай

Лука – градът на църквата „Сан Микеле“ и автора на „Nessun dorma“

Един от най-красивите средновековни градове на Италия е Лука. Градът, фамозен в целия свят с добре непокътнатите си замъци стени и красиви улички, е роден дом на огромния композитор Джакомо Пучини.

Всеки, който посети Тоскана, би трябвало да се отбие през Лука. За това спомага и стратегическото състояние на градчето с население почти равно на това на Перник. Лука е ситуиран сред Флоренция на Медичите и Пиза фамозна в целия свят със своята наклонена кула.

Нашата разходка стартира от централния площад „ Сан Микеле “, където е ситуиран остарелия замък Преторио, трансфорат през днешния ден в съд, и ослепителната катедрала „ Сан Микеле ин Форо “.

Както подсказва нейното име тя е издигната в чест на свети Архангел Михаил, чиято скулптура увенчава нейния връх.

Катедралата е построена върху руините на античен римски конгрес. За пръв път се загатва през 795 година, само че в днешния си тип е от 1070 година, когато е възобновена от папа Александър II.

Отличителната линия на „ Сан Микеле “ е мраморната фасада, осеяна с голям брой статуи, като множеството от тях датират от XIX в.

На централният портал е пресъздадена сцена от живота на светеца настойник, който убива дракона, обкръжен от разнообразни митични същества. Повечето от колоните имат богато декориран капител. Интериорът от вътрешната страна е едва осветлен и доста по-беден от богатата декорация извън.

Катедралата е финален дом на светеца Давино Армено, който е канонизиран към 1159 година от папа Александър III. Светецът, както издава неговото име, е родом от Армения. Прекарал е животът си в поклоннически пътешествия, посещавайки Светите земи в Йерусалим и Рим, с цел да стигне през 1050 година град Лука, където умира на 3 юни. Въпреки че са на повече от 1000 години, мощите му са чудесно непокътнати и се намират стъклен саркофаг наоколо до олтара на църквата.

Друга забележителност на града е родният дом на композитора Джакомо Пучини /1858-1924 г./ – най-известният жител на Лука. Неговото име се подрежда до това на огромните Верди и Росини. Пучини е създател на оперите „ Бохеми “, „ Тоска “, „ Мадам Бътерфлай “ и „ Турандот “, откъдето е й най-прочутата му песен „ Nessun dorma “, изпълнявана от тенори като Карузо и Павароти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР