Един от най-известните катерачи в света Матео дела Бордела и

...
Един от най-известните катерачи в света Матео дела Бордела и
Коментари Харесай

Известният катерач Матео дела Бордела ще участва "Банско филм фест"

Един от най-известните катерачи в света Матео каузи Бордела и " рисковата жена " Малгожата Войтачка ще бъдат посетители на " Банско филм фест ". Фестивалът ще се организира от 22 до 26 ноември в Банско, като в програмата са включени 120 кино лентата от 30 страни.

Бордела е считан за един от най-силните катерачи в света. Италианецът стартира да се катери на 12-годишна възраст с татко си. На 21 успяваха да изкачи " През Рибата " в планината Мармолада. Същата година дружно с Фабио Палма записва премиера пo тура " Portami Via " на Венденщьоке. Маршрутът е още един до момента само от трима катерачи (Ули Щек, Симон Антаматен, Томи Колдуел), описват уредниците на фестивала.

От 2006 година е признат в влиятелния клуб " Паяците от Леко " (Ragni di Lecco), а две години по-късно – в Италианския научен алпийски клуб (CAAI). Италианецът е притежател на премията " Рикардо Касин " през 2008 и 2009 година в категорията " Алпинизъм ".

През 2015 година е почетен с наградата " Златната Гриньета " за най-хубав италиански планинар за достиженията му в последните две години и за визионерския му метод към катеренето и алпинизма.

Бордега се е изкачвал в разнообразни елементи на света - Англия, Испания, Швейцария, Съединени американски щати, Мексико, Чили и Аржентина. Една от най-запомнящите му експедиции е тази в Гренландия, където изминава 200 километра с каяк и още 25 километра по суша. На идващия ден изкачва нов маршрут по 900-метрова скална североизточна стена на върха " Зъба на акулата " в чист алпийски жанр, без изкуствени опорни точки и без да остави никакъв инвентар по стената.



Войтачка е ветроходка, пещернячка и участничка в полярни експедиции. Тя е първата полякиня и седмата жена в света, стигнала самостоятелно без странична помощ до Южния полюс на 25 януари 2017 година Носителка е на орден за високи спортни достижения на полското Министерство на спорта и туризма.

Войтачка е минала 1200 км по права линия до най-южната точка на Земята. Теренът непрестанно е варирал от морското ниво до 2835 метра. При експедицията тя е носила ресурси от гориво и храна плюс оборудването (общо към 110 килограма). Те е трябвало да ѝ стигнат за 50-60 дни, като Войтачка е теглила провизиите си с шейна-пулка след себе си при температури от от минус 15 до минус 35 градуса по Целзий.

 Малгожата Войтачка
Малгожата Войтачка

Тежките атмосферни условия са удължили продължителността на експедицията с една седмица. Поради тази причина Войтачка е трябвало да понижи дневните си хранителни дажби, с цел да извърши поставената си цел.

Всички прожекции и срещите със специфичните посетители на " Банско филм фест " ще се проведат в читалище " Никола Вапцаров " и в кинозалата на посетителския информативен център, а входът е свободен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР